Sánchez s'assegura la sisena pròrroga de l'estat d'alarma amb un acord amb Ciutadans

El president espanyol ja comptava amb el vot a favor del PNB i l'abstenció d'Esquerra Republicana

RedaccióActualitzat

Ciutadans votarà sí a la sisena pròrroga de l'estat alarma. La formació taronja ha arribat a un acord amb el govern espanyol per donar-li suport amb el compromís que serà l'últim cop que s'allarga aquesta mesura excepcional.

D'aquesta manera, el president espanyol, Pedro Sánchez, es garanteix la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. Sánchez ja comptava amb el sí del PNB i l'abstenció d'Esquerra Republicana.

No és la primera vegada que la formació liderada per Inés Arrimadas donarà suport a la mesura.

Segons Ciutadans, l'acord amb el govern espanyol inclou mesures "idèntiques" per a tot Espanya "sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori" i la presentació abans del 15 de juny d'una regulació de la sortida de l'estat d'alarma per als territoris que l'assoleixin.

 

Caldrà veure com afecta això a l'acord amb els republicans, ja que el govern espanyol va pactar amb ERC la cessió de la gestió de la desescalada a les comunitats autònomes quan els territoris passin a la fase 3.

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha dit que els acords són compatibles entre sí i que es tracta només de preservar la salut dels ciutadans:

"No es discuteix un programa polític ni el suport al govern sinó que es pugui completar un procés ordenat de sortida del confinament"

 

Cs també ha acordat amb Sánchez un pla de reactivació del turisme abans del 15 de juny que comptarà amb una línia d'avals de l'ICO de 2.500 MEUR per garantir la liquiditat del sector i 151 milions d'euros d'inversió en la transformació i digitalització.

Pla general de la sessió on s'ha votat la pròrroga de l'estat d'alarma aquest 20 de maig del 2020. (Horitzontal)
El ple del Congrés on es va aprovar la cinquena pròrroga


"Per prudència i pensant en l'interès general"

El portaveu adjunt de Ciutadans en el Congrés, Edmundo Bal, ha explicat que la seva formació fa costat a l'última pròrroga de l'estat d'alarma "per prudència" i també pensant en "l'interès general".

 

 

En declaracions a Tele 5, Bal ha valorat de manera "positiva" les reticències que ja ha expressat el president del PNB, Andoni Ortúzar, que ha advertit que els termes de l'acord amb Cs són "confusos" perquè "sembla que tornem a la situació prèvia on hi ha comandament únic per a tots, i aquests no són els termes que havíem pactat".

Sánchez s'assegura la sisena pròrroga de l'estat d'alarma amb un acord amb Ciutadans
Edmundo Bal durant una intervenció al ple del Congrés (EFE/Chema Moya)


El portaveu de Ciutadans ha afirmat que ha aconseguit la "garantia" del govern de Sánchez que "el procés de desescalada serà ordenat però igualitari", de manera que els territoris que es troben en una situació semblant "aniran sortint de la desescalada i passant de fases de manera igual", i "els ciutadans tindran les mateixes garanties arreu del territori nacional".

Es tracta, segons Bal, d'evitar que "pel fet que políticament el govern espanyol necessiti el suport del PNB o qualsevol altre grup un territori aconsegueixi un avantatge injust o desigual". "Els extremenys, els madrilenys, els andalusos, els bascos i els catalans sortiran tots igual", ha afegit.

Segons Edmundo Bal, "no hi haurà elements polítics de decisió, sinó elements purament tècnics i sanitaris perquè els que es troben en la mateixa situació es trobin també en la mateixa situació jurídica, en la mateixa fase i, per tant, que ERC o el PNB no puguin vincular el seu vot a un canvi de fase."


Sisena i última pròrroga

L'estat d'alarma acabarà, segons Pedro Sánchez, el 21 de juny. Serà després de sis pròrrogues i 14 setmanes amb diversos graus de confinament. En la reunió dels diumenges amb els president autonòmics, el cap del govern espanyol va anunciar que les comunitats autònomes podran seguir gestionant la desescalada, però que l'Estat mantindrà el control de la mobilitat fins a l'últim moment.

El 20 de maig, Sánchez va salvar la pròrroga de l'estat d'alarma, però es va esquerdar el bloc de la investidura. El Congrés dels Diputats va aprovar la cinquena pròrroga amb el suport de Ciutadans i el PNB en una sessió en què Esquerra va advertir Sánchez que s'estava acabant l'"esperit de la investidura".

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut