Barcelona

CiU surt preocupada de la reunió amb Castells per analitzar la proposta de Solbes

CiU i el govern s'han reunit finalment per parlar de l'última proposta de finançament del govern espanyol. La federació nacionalista farà balanç de la trobada aquest divendres, però ja ha avançat que el resultat no ha estat precisament positiu i assegura que després de parlar amb Antoni Castells estan més preocupats que abans. D'altra banda, ERC ha enviat ja la seva contraproposta de finançament al conseller d'Economia. El text està redactat en forma d'esmena a la totalitat al document del ministre Solbes. No inclou xifres absolutes tot i que detalla alguns percentatges.

Actualitzat
El diputat de Convergència i Unió, Francesc Homs, ha acudit a la reunió amb el conseller Castells amb la intenció d'aclarir si la base de la negociació amb l'Estat sobre el finançament es farà a partir de l'Estatut, com reclama la federació, o si, per contra, es farà sobre la base de l'últim document de Solbes, que, al seu parer, no compleix el text estatutari. CiU va expressar el seu més absolut rebuig al text del govern espanyol, al·legant, precisament, que anava en contra de l'Estatut de Catalunya.

Homs també hauria intentat esbrinar a la reunió, si el govern pensa mantenir l'estratègia negociadora duta a terme fins ara amb l'Estat, que, segons el diputat nacionalista, no ha donat per ara cap benefici a Catalunya. El fet que CiU estigui o no present en la part catalana de la negociació mixta és secundari, segons Francesc Homs.

La reunió, que ha durat una hora i mitja, ha tingut lloc després que CiU hagi reclamat reiteradament més diàleg i informació per part del govern sobre les negociacions amb l'Estat. Castells i Homs no parlaven sobre les negociacions del finançament des del 22 de desembre.

Contraproposta d'ERC

Coincidint amb aquesta reunió, Esquerra Republicana ha enviat al conseller Castells la seva contraproposta al document de Solbes. Al text, al qual ha tingut accés TV3, ERC considera que la població empadronada, la població estrangera i la normalització lingüística han de ser criteris bàsics que no poden passar per alt en la negociació.

Els republicans reclamen, a més, que el fons de competitivitat tingui com a objectiu garantir el principi d'ordinalitat, és a dir, que després d'aplicar la solidaritat, Catalunya no perdi posicions en el rànquing de renda per capita. També exigeix a l'Estat lleialtat institucional.

ERC vol que el conseller d'Economia tingui en compte aquestes consideracions a l'hora d'enviar a Madrid el document de la Generalitat, en què el govern català presentarà al·legacions a la proposta de Solbes.

Compareixença de Solbes i de Zapatero

Esquerra Republicana i el PP han demanat la compareixença del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, perquè expliqui al Congrés dels Diputats el document de base presentant el passat 30 de desembre per modificar el sistema de finançament. Tots dos grups parlamentaris també han fet la petició de compareixença del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè expliqui les últimes xifres d'aturats. Aquestes demandes es discutiran el pròxim 14 de gener durant la reunió de la comissió permanent del Congrés.



Anar al contingut