Barcelona

CiU reclama 5.230 milions més perquè la solidaritat no perjudiqui Catalunya

En una setmana clau per a la negociació del nou finançament, Convergència i Unió ha presentat avui la seva proposta. Ho han fet al Parlament i en presència de la plana major de la federació. CiU ha ofert unitat al govern sempre que es compleixi estrictament el que ja marca l'Estatut, i que suposaria que la Generalitat ingressés cada any 5.200 milions d'euros més que ara.

Actualitzat

Els màxims dirigents de CiU, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, han proposat un nou sistema de finançament que apliqui "al cent per cent" el que diu l'Estatut, suposi anualment 5.230 milions d'euros més per a Catalunya i eviti que perdi posicions per la seva aportació a la solidaritat.

Un dia abans que els negociadors de CiU iniciïn formalment converses amb els representants del govern de la Generalitat per explorar una possible unitat d'acció catalana en finançament, la federació nacionalista ha volgut presentar solemnement les seves bases per a l'acord, amb un acte a l'auditori del Parlament català en presència de membres de les direccions de CDC i Unió, així com d'exconsellers d'Economia en temps de Jordi Pujol.

CiU defensa que, amb el nou model, Catalunya retingui els 5.230 milions d'euros més que li reportarà la recaptació de la cistella d'impostos de la Generalitat prevista a l'Estatut -el 50% de l'IVA, el 50% de l'IRPF i el 58% dels impostos especials que paguen els catalans-, sense retallar els 2.944 milions d'euros que rebrà Catalunya aquest any de l'Estat a través del Fons de Suficiència.

De fet, la federació nacionalista xifra en 3.000 milions d'euros la quantitat addicional de diners que Catalunya necessita per no perdre posicions en el rànquing de recursos després d'aplicar els mecanismes d'anivellament entre totes les comunitats autònomes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut