Eleccions generals 2008

CiU rebutja la proposta de front comú d'ERC i els socialistes criden a una participació massiva

Últim diumenge de campanya electoral. Els candidats reforcen, si això és possible, els actes polítics i els missatges per mobilitzar al màxim l'electorat. Hi ha entrevistes als candidats del PSOE i el PP mentre el diari "El País" publica una enquesta que augura que el PSOE tornarà a guanyar el PP però no aconseguirà la majoria absoluta. La distància entre PSOE i PP és de 4,1 punts, mentre els nacionalistes, segons aquesta enquesta perden pes. En aquest context, CiU ha rebutjat la proposta d'ERC que els partits catalans pactin junts les condicions d'una futura investidura de Zapatero, i els socialistes han fet una crida a anar a votar perquè alerten que l'abstenció afavoreix el PP. Zapatero ha anunciat que mentre ell governi no hi haurà transvasament de l'Ebre.

Actualitzat
Els professionals del 3cat24 se sumen a la protesta dels mitjans públics catalans per l'obligació de fer la informació electoral amb espais assignats a cada partit polític. Consideren que aquest còmput és contrari al dret dels ciutadans de rebre una informació sense condicionants. (Nota de la redacció)


La política de pactes després del 9-M ha tingut en les últimes hores una nova hipòtesi. La va proposar Josep-Lluis Carod-Rovira: un acord entre partits catalans per investir o no José Luis Rodríguez Zapatero, si surt guanyador. Avui, Artur Mas ja ho ha rebutjat en un dels actes principals de la campanya convergent, a Valls, on el candidat Josep Antoni Duran i Lleida, per segon dia, no hi ha assistit per consell mèdic. Mas dubta de la credibilitat dels republicans ja que, assegura, "no dubten a trencar la unitat catalanista a Catalunya mateix en el tripartit".

Mentrestant els socialistes, per boca de José Luís Rodríguez Zapatero i de Carme Chacón, han cridat a una participació massiva el pròxim 9 de març per evitar una victòria dels populars. Ja que, com ha dit la cap de llista del PSC per Barcelona, "l'única possibilitat de victòria del PP depèn que la democràcia sigui feble". Des de Saragossa, Zapatero ha assegurat que mentre sigui al govern no hi haurà transvasament de l'Ebre.

I el líder del PP, Mariano Rajoy, ha escollit el principal feu de Zapatero, Lleó, per fer un míting sota l'empara de l'expresident espanyol, José María Aznar. Aznar, que ha qualificat aquesta com "la legislatura de la rancúnia" ha donat el seu suport incondicional a Rajoy. El candidat popular ha respost amb una emotiva frase: "En la meva memòria, el meu cap i el meu cor sempre hi seràs".

El candidat d'ERC, Joan Ridao, ha retret a Artur Mas la seva "obsessió" per "fer fora ERC del govern català per entrar-hi". Ridao ha fet aquestes declaracions després que Mas instés Montilla a fer fora els republicans per la presència del conseller de Governació, Joan Puigcercós, en la manifestació de Perpinyà en contra de la MAT. Segons Ridao, la seva posició contrària a la MAT no és incompatible amb la seva presència al govern perquè aquest encara no té una posició comuna respecte a això.

Per últim, el candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, creu que el front comú dels partits catalans a Madrid es veurà en la defensa de l'Estatut. Segons Herrera, la seva formació és l'"única" opció catalanista que resisteix la bipolarització PSOE-PP, i que aspira a créixer després del 9 de març.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut