Madrid

CiU rebutja "en principi" votar José Bono com a president del Congrés

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha començat aquest dimarts a la tarda la ronda de contactes per negociar la composició del Corts amb el protaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha manifestat que el seu partit no donarà suport "en principi" a la candidatura de José Bono com a president del Congrés dels Diputats. Duran ha dit que la resposta definitiva la donarà dilluns, un cop s'hi hagi pronunciat la direcció de la federació nacionalista. Blanco s'ha reunit també amb l'interlocutor del PNB, Josu Erkoreka, que ha anunciat que donaran suport a Bono si si se satisfan les pretensions del partit de tenir representació a les meses del Congrés i el Senat.

Actualitzat

Segons ha dit Duran i Lleida, les primeres negociacions amb el PSOE sobre la composició de les Meses de les Corts estan "ben enfocades", tot i que hi ha "una diferència no poc important" sobre el suport a Bono com a president de la cambra baixa. Duran no ha aclarit si CiU s'abstindrà en la votació de Bono, però ha subratllat que manté la seves "reserves" a donar-li suport explícit, per la qual cosa serà la direcció de la federació nacionalista la que decidirà dilluns la posició definitiva.

Josep Antoni Duran i Lleida ha destacat el clima positiu de la conversa amb blanco i la disposició dels socialistes de cedir dos càrrecs a representants de CiU a les Meses del Congrés i del Senat, així com dues presidències de comissió, repetint el mateix esquema de la legislatura anterior.


El PNB negociarà sense límits

El Partit Nacionalista Basc (PNB) és l'altra formació amb la qual el PSOE ha començat a negociar. El seu portaveu al Congrés, Josu Erkoreka, ha explicat que si el PSOE atén les demandes "mínimes" del partit de ser presents a la mesa del Congrés, el grup donarà suport a José Bono com a president de la cambra.

Erkoreka ha afegit que ha demanat a Blanco tenir representants a les cambres de les dues meses, petició que "no és excessiva" si es té en compte que el PNB és el quart grup del Congrés en nombre de diputats. L'objectiu dels nacionalistes bascos és aconseguir una secretaria, que "fins i tot" podria ser la quarta i última.

El PP insta el PSOE a moure fitxa

El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha reclamat als socialistes que revelin quin camí seguiran per poder preparar el posicionament en el debat d'investidura. Rajoy respon així a les declaracions de José Blanco, que va dir que confia que els populars s'abstinguin en la sessió d'investidura de José Luis Rodríguez Zapatero.

En el moment de recollir l'acta de diputat, el líder del PP ha explicat que serà Eduardo Zaplana qui s'encarregarà de dirigir les negociacions amb el PSOE i la resta de formacions. Zaplana és encara portaveu i farà aquesta tasca fins que la junta directiva nomeni un successor. Els populars han ajornat fins al 31 març la designació de nous representants. Les Corts es constituiran el dia 1 d'abril.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut