Sitges

CiU només pactarà en la pròxima legislatura a canvi del concert econòmic

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que en la pròxima legislatura espanyola només pactarà a canvi del concert econòmic. "La nostra formació política ha de condicionar tota la seva actuació a l'obtenció satisfactòria d'aquest tema en concret. Si hi ha pacte fiscal, hi haurà col·laboració, si no, hi haurà distància", ha assegurat en l'obertura de les XXVII jornades del Cercle d'Economia a Sitges. Mas ha reiterat que CiU pot pactar tant amb el PP com amb el PSOE, tingui o no majoria absoluta, però que només hi haurà acord si Catalunya disposa d'un model de finançament que l'equipari al concert econòmic basc i navarrès. Mas ha fet aquest anunci pocs dies després de pactar amb Rubalcaba el suport de CiU al PSOE per evitar eleccions generals anticipades.

Actualitzat
Segons Mas, acabar amb el dèficit fiscal és necessari per garantir el futur de l'economia catalana, ja que l'actual, del 9%, "pot acabar ofegant la modernització de l'economia i la cohesió social". Per això, ha indicat que el principal objectiu que s'ha marcat el seu govern per aquesta legislatura és el "pacte fiscal", i que condicionarà tota l'actuació de CiU a la propera legislatura a la seva obtenció, amb independència que el partit en el govern tingui o no majoria absoluta.

"Ens juguem molt però ens assisteix la justícia. No podem defugir més aquest tema per arribar a una solució definitiva i satisfactòria, el que no ha aconseguit cap dels models de finançament autonòmic que s'han aprovat en democràcia". Aquestes declaracions arriben el dia abans que una comissió al Parlament comenci els treballs per estudiar el concert econòmic.

Controlar el dèficit

Segons Mas, comptar amb una economia preparada per al segle XXI implica "dèficits públics inexistents, petits i controlats, administracions més primes i més àgils". Mas ha indicat que aquests objectius pretén complir-los, i que es reflecteixen en el projecte de pressupostos que ha presentat el govern, recalcant que no hi ha alternativa a les retallades que es plantegen.

"De crítiques poden haver-n'hi moltes, però si no fem això, cap on anem?", s'ha preguntat Mas, que ha afegit que no pensa portar Catalunya a la situació d'altres països europeus, en referència implícita a Irlanda, Grècia i Portugal. Mas ha indicat que Catalunya compta amb les bases per a la nova economia del segle XXI, encara que "no les té totes ni totes estan com seria necessari, però la columna vertebral hi és".

Entre els seus punts forts hi ha la qualitat de vida, la capacitat de Barcelona per ser la capital de la Mediterrània, la seva vocació exportadora, la seva aposta pel valor afegit i el coneixement, i que en un futur s'hauran interconnectat amb França les xarxes elèctrica, de gas natural i ferroviària d'alta velocitat.

Reunió secreta amb Rubalcaba

L'anunci d'Artur Mas té lloc pocs dies després d'una trobada secreta a Barcelona del vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida. A la trobada, el president de la Generalitat es va comprometre a mantenir l'estabilitat i no precipitar uns nous comicis. I és que, si ara es fessin eleccions, el PP bordejaria la majoria absoluta i tant CiU com el PSOE temen aquest escenari.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut