Barcelona

CiU i PPC exigeixen a Saura que dimiteixi

CiU i el PPC estan d'acord que el màxim responsable de la polèmica sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra i els anti-Bolonya és el conseller d'Interior, Joan Saura, i per això li han exigit que dimiteixi. Després d'haver escoltat la intervenció de Saura al Parlament per aquest cas, els grups de l'oposició l'han acusat d'haver provocat el descrèdit de la policia catalana i han considerat un error inicial el fet que assumís la responsabilitat d'Interior. Ciutadans, del Grup Mixt, també s'han afegit a la petició tot i que, en aquest cas, han matisat que al capdavant d'Interior hi pot haver qualsevol partit, i que el que es debat és si hi ha "gestors bons o dolents".

Actualitzat
Tant CiU com el PPC han coincidit a lamentar que una persona com Joan Saura dirigeixi la conselleria de la qual depenen els Mossos d'Esquadra. També li han retret les filtracions que hi ha hagut a la premsa de l'informe que ha presentat.

Oriol Pujol, de CiU, l'ha acusat d'haver provocat una "paràlisi del cos i un deteriorament de la seguretat", d'haver estès entre els Mossos "la desmoralització i el desànim" i d'haver sotmès el cos "a l'escarni públic" pels casos de maltractaments policials. "No és un dèria de CiU", ha apuntat.
 
Pujol ha subratllat que la polèmica dels últims dies no ve tant per l'actuació del Mossos com del mateix conseller, que la fomenta "per pur egoisme personal" en desautoritzar l'actuació dels agents. També ha afirmat que Saura s'ha angoixat, i n'ha posat com a exemple que va fer pública la xifra de finançament que va proposar el govern espanyol, sense haver-ho consensuat amb la Conselleria d'Economia. Per tot plegat li ha demanat que "s'aparti de la Conselleria d'Interior i de la seguretat". A més, ha fet notar que qui li ha permès assumir-la és el president de la Generalitat, José Montilla.

De la seva banda, el popular Daniel Sirera ha retret a Saura que hagi estat "amagat" mentre els Mossos aguantaven les crítiques. Sirera ha considerat que amb ell a Interior s'han donat un seguit d'esdeveniments que no haurien de passar mai, perquè els Mossos "han d'actuar i no sempre de "bon rotllo, com li agradaria a vostè". "No és normal que el conseller participi en manifestacions en què un encaputxat ensenya una pistola i no sigui detingut", ha afirmat, en referència a la protesta contra la invasió israeliana a la Franja de Gaza.

Sirera ha preguntat a Saura si va ordenar als Mossos que no actuessin el 19 de març, quan es van mantenir passius davant la pluja de "pintura i pedres" dels manifestants. "Faci un darrer servei al país i abandoni Interior", li ha reclamat. El popular ha matisat que, com que el PSC no voldrà prescindir del suport d'ICV-EUiA, no cal que Saura "deixi el cotxe oficial". Els populars pensen que Saura hauria de ser coherent amb el que va dir el 2001, quan va exigir que l'aleshores delegada del govern espanyol a Catalunya, Julia García Valdecasas, dimitís per una càrrega policial.

Finalment, Ciutadans ha demanat a Saura que es posi a la pell de l'oposició, i li ha preguntat si ell no estaria demanant ara una dimissió si fos a l'altra banda. El diputat José Domingo ha negat que s'estigui qüestionant els Mossos. Segons ell, el que està en dubte és "l'actitud policial". Domingo ha elevat el to quan ha acusat el conseller d'haver "torturat el seu propi director de la policia", en referència a Rafael Olmos.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut