Gràfic del nombre de regidors que ha obtingut cada formació
Gràfic del nombre de regidors que ha obtingut cada formació
Barcelona

CiU es manté com la primera força municipalista, tot i perdre Barcelona, i el PSC aguanta en segon lloc

Esquerra aconsegueix ser tercera força a tot el país, el PP passa a ser cinquena força, i Ciutadans i la CUP irrompen de manera important en el mapa municipal de Catalunya

RedaccióActualitzat
Convergència i Unió és la força més votada a tot Catalunya, en unes municipals en què ha perdut, però, la capital, Barcelona, on la força més votada ha estat la Barcelona en Comú d'Ada Colau. Ha obtingut 3.300 regidors, 500 menys que el 2011.
 

El PSC perd gairebé 200.000 vots, però aconsegueix mantenir-se com a segona força a Catalunya. En nombre de regidors passa de 2.000 a 1.300. Manté el control de les principals alcaldies metropolitanes, com les de l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Cornellà. I, de fet, esgarrapa 26 majories absolutes. Uns resultats gens dolents, que queden deslluïts amb el mal encaix a Barcelona ciutat, on Jaume Collboni s'ha de conformar amb quatre regidors. Passa a ser la cinquena força a la ciutat que havia estat un dels seus bastions històrics.

Esquerra Republicana s'erigeix com a tercera força, es refà a les grans ciutats i aconsegueix regidors en una bona part de l'àrea metropolitana, feu històricament socialista. En nombre de representants és, però, segona força, amb prop de 2.400 regidors, pràcticament el doble dels que tenia. Els republicans també obtenen representació a totes les capitals de demarcació. 

Com a quarta força se situa Iniciativa, integrada a diferents coalicions arreu del país. De 400 regidors, el 2011, n'ha passat a 358.

Si algun partit cau en la representació municipal a Catalunya és el Partit Popular: ha perdut un terç dels vots, més de 130.000, i passa a la cua als ajuntaments de les quatre capitals. Ha perdut la meitat dels regidors, es queda amb 214. Només conserva la majoria a Badalona i Castelldefels. 

Ciutadans ha fet un salt espectacular: ha passat de 6 a 176 regidors. 

Pel que fa a la CUP, ha triplicat els resultats i entra per primer cop a nombrosos ajuntaments, entre ells, els de les quatre capitals catalanes. Ha aconseguit el 7,3% dels vots i 13 alcaldies. Pel que fa al nombre de regidors, passa de 100 representants a 372. A Girona, s'ha convertit en la tercera força més votada. De totes les opcions sobiranistes, la de la CUP és la que més ha crescut, amb un resultat històric.

La Federació d'Independents ha obtingut 66 regidors, 20 menys que el 2011.

Per últim, la candidatura xenòfoba Plataforma per Catalunya s'estimba i passa de 86 regidors que va obtenir el 2011 a 8.

Les forces independentistes sumen 6.000 regidors, 600 més que fa 4 anys. 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut