Barcelona

CiU, ERC i ICV prefereixen el lema d'Òmnium Cultural, però es mostren oberts a consensuar-ho

Els partits catalans mostren les seves preferències i opinions sobre si ha de ser el lema proposat per Òmnium Cultural o la senyera el que encapçali la marxa del 10 de juliol contra la sentència del Constitucional sobre l'Estatut. Hores després que el president Montilla demanés que fos la senyera i no cap pancarta el que obrís la manifestació, el principal partit de l'oposició, CiU, continua defensant el lema, tot i que es mostren oberts al consens. Els socis de Montilla, ERC i ICV, també prefereixen el lema, però aniran a la manifestació encara que s'accepti la petició de Montilla de posar-hi la senyera. Les manifestacions dels partits catalans arriben just quan Òmnium Cultural està replantejant-se l'acte i buscant fórmules de consens.

Actualitzat
Mentre Òmnium Cultural està replantejant l'acte del 10-J i el seu encapçalament, els partits catalans mostren les seves preferències.

La proposta del president de la Generalitat perquè la capçalera de la manifestació de dissabte sigui la senyera -i no pas el lema que invoca el dret a decidir- no ha agradat el principal partit de l'oposició. Convergència i Unió prefereix que al davant hi hagi el lema dels organitzados, però està disposada a consensuar-ho. Felip Puig assegura que se senten "no només molt còmodes", sinó que el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" és el que continuen defensant per a la capçalera de la manifestació i argumenten que és el que es va consensuar entre Òmnium, les entitats i les formacions polítiques.

Des del PSC, Miquel Iceta ha defensat la proposta de Montilla, perquè considera que el lema dels organitzadors pot portar a equívocs. "Es pot considerar que no s'està rebutjant una sentència, sinó que s'està reclamant el dret a decidir" i considera que hi ha gent que rebutja la sentència, però que no necessàriament estaria d'acord amb el dret a decidir i que, per tant, quedarien exclosos.

D'altra banda, els socis de govern del PSC, Esquerra i ICV, prefereixen el lema dels organitzadors, però afegeixen que aniran a la manifestació si finalment s'accepta la proposta del president i és la senyera el que encapçala la marxa. Tant republicans com ecosocialistes s'han mostrat oberts a dialogar-ho.

Anna Simó, portaveu parlamentària d'ERC, ha apuntat que ells comparteixen el lema i s'hi senten còmodes. "Entenem que és el lema el que ha d'encapçalar la manifestació, així es va acordar fa dies", ha declarat Simó, que ha dit que "no toca" fer d'aquesta qüestió el tema central, perquè el que interessa és que la manifestació "sigui la més gran feta mai a Barcelona".

Dolors Camats, d'ICV, ha dit que més enllà de la seva opinió personal, Montilla, com a president de la Generalitat, creu que potser és més oportú que vagi darrere d'una senyera perquè "no puguin retreure mai al president de la Generalitat que a l'hora de defensar els interessos del país ho feia pels uns o pels altres o no era prou legítim. És a dir, que no se li pugui girar en contra".

Camats ha dit que pensa que "es tracta d'una postura institucional" i no perquè el lema sigui aquest. "Jo crec que hauria dit el mateix si el lema hagués estat un altre", ha conclòs.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut