CiU assegura que no participarà en una negociació per "maquillar" les esmenes del PSOE

El portaveu de CiU en les negociacions sobre l'Estatut, Francesc Homs, ha assenyalat que, de la reunió multilateral d'avui, "la cosa més positiva és que no s'ha aixecat ningú de la taula" però ha assenyalat que CiU no seurà en una taula de negociació per "maquillar" o "dissimular" la "bufetada" de les esmenes del PSOE.<br>Homs també ha aprofitat per denunciar l'"entrega" del tripartit al PSOE i ha reclamat a ERC que "no contribueixi a rebentar la dignitat del país, de la seva gent i institucions".
CiU assegura que no participarà en una negociació per "maquillar" les esmenes del PSOE
Barcelona

CiU assegura que no participarà en una negociació per "maquillar" les esmenes del PSOE

El portaveu de CiU en les negociacions sobre l'Estatut, Francesc Homs, ha assenyalat que, de la reunió multilateral d'avui, "la cosa més positiva és que no s'ha aixecat ningú de la taula" però ha assenyalat que CiU no seurà en una taula de negociació per "maquillar" o "dissimular" la "bufetada" de les esmenes del PSOE.
Homs també ha aprofitat per denunciar l'"entrega" del tripartit al PSOE i ha reclamat a ERC que "no contribueixi a rebentar la dignitat del país, de la seva gent i institucions".
Actualitzat
Per Homs, "l'actitud d'ERC dista molt del que se li pressuposa" i els ha recomanat que "no tornin a cometre els errors de negociació" en què, segons la seva opinió, van incórrer a Catalunya.

En roda de premsa, Homs ha recordat que "la distància" entre la promesa del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i les esmenes del PSOE és "abismal" i ha explicat que s'ha comunicat a tots els negociadors que CiU "no ho dissimularà". Per contra, ha recriminat als socis del tripartit el seu "nerviosisme" per la pressió del PP i la seva "disposició a acceptar les rebaixes que faci falta".

Homs ha admès l'"evidència" que "hi ha voluntat de totes les parts de negociar a fons amb l'objectiu d'arribar a acords", pel qual ha considerat que el "més rellevant" de la reunió és "que no s'hagi aixecat ningú de la taula". Tot i això, ha assenyalat que "encara que es vesteixi de seda, la mona mona es queda" i les esmenes del PSOE són les que són.

El diputat de CiU ha assenyalat que la federació no entrarà en una "negociació-subhasta", ja que la considera "absurda i inútil" per a la consecució final de l'Estatut, ja que un acord parcial no serviria de res si no s'acaba pactant el finançament. Per això, Homs ha manifestat la seva "preocupació i incertesa" pel futur de la negociació perquè "'el més calent és a l'aigüera'", més tot i que no esperen una nova proposta de finançament del govern fins als pròxims "dies o setmanes".

Segons Homs, CiU hauria proposat un "pla de treball intens pel gener" encara que sense fixar dates concretes com a límit i ha defensat que la negociació "ha de ser discreta", alguna cosa que, segons ha dit, "també comparteix el PSOE". Homs no ha amagat la incomoditat de CiU per l'estratègia negociadora dels últims dies i ha assegurat que "aquesta lògica de treball és per no anar enlloc".

Al costat d'Homs, el representant d'UDC, Josep Sánchez Llibre, ha estat l'encarregat de "desmentir" les acusacions abocades des d'ERC i ICV-EA cap a CiU sobre un hipotètic intent d'eliminar el títol de drets i deures. Sánchez Llibre ha acusat aquestes formacions de "filibusterisme" i ha aclarit que CiU s'havia limitat a apuntar que "no arribarem a un acord sobre drets i deures sense valorar tota la fotografia de l'Estatut".

Segons Sánchez Llibre, "el que hem dit és que votem en contra" d'aquest títol a Catalunya i per tant, "no ens menjarem el marró que el PSOE suprimeixi articles fonamentals de competències o qüestions simbòliques i no toqui els de drets i deures". Ha insistit que "en cap moment hem dit que hi votaríem en contra" i "encara menys que ens alinearíem amb el PP" en aquest títol.