Sant Joan Despí

CiU anuncia que allargarà la mà a tots els partits excepte a Plataforma per Catalunya

L'endemà d'"haver-la feta grossa", el futur alcalde de Barcelona, el convergent Xavier Trias, ha assegurat que ara és l'hora d'"entendre els resultats" i "allargar la mà a tots els grups". Com a prioritat, Trias s'ha marcat la lluita contra la crisi i l'atur, que "han de ser una obsessió", i ha refermat la seva intenció de governar en minoria i de "ser l'alcalde de tothom". Duran i Lleida ha destacat el fet que per primera vegada CiU hagi guanyat les eleccions municipals en nombre de vots i ha explicat que no descarta cap possibilitat excepte pactar amb Plataforma per Catalunya.

Actualitzat
Després de 32 anys amb una alcaldia socialista, el que serà el primer alcalde de Convergència i Unió que tindrà Barcelona des de l'inici de la democràcia, Xavier Trias, ha mostrat la seva satisfacció per uns resultats electorals que li donen quinze regidors, tres més dels que tenia en la legislatura anterior.

Per primera vegada, a més, cada banda de la plaça de Sant Jaume tindrà el mateix color polític, un fet que Trias ha descartat que no passés fins ara pel fet que els ciutadans no volguessin el mateix partit manant a Barcelona i a la Generalitat. En aquest sentit, Trias ha assegurat que buscarà la col·laboració de la Generalitat. "Serem molt exigents" amb el govern català, ha dit, però també "tremendament lleials a l'hora de defensar el nostre país".

Pactes puntuals

En clau de possibles pactes puntuals, Trias ha explicat que intentarà governar en solitari tot i que no descarta ningú. "No escoltar onze regidors és una equivocació", ha assegurat en referència a tenir en compte també el Partit dels Socialistes, del qual ha destacat els resultats malgrat haver perdut els tres regidors que CiU ha guanyat.

Per Trias, cal escoltar tothom, fins i tot els que no han votat. De fet, el futur alcalde s'ha marcat com a objectiu aconseguir "que molta més gent s'entusiasmi pel vot", en referència a l'elevada abstenció.

Model de ciutat


Transformacions "tan importants" com la de la Sagrera, Can Batlló i el port de Barcelona són algunes de les apostes de Trias per a la ciutat, de la qual ha ressaltat que vol convertir-la "en una ciutat de referència".

Trias mostrava aquest diumenge a la nit molta emoció per uns resultats electorals que per ell suposen "un canvi històric" que el fa sentir "molt feliç". El futur alcalde també ha volgut destacar, l'endemà de la jornada electoral, els resultats obtinguts per CiU a tot Catalunya, que demostren que "si treballes, puges".

Sobre els resultats de PxC, Trias ha negat que el preocupin: "La immigració s'ha de tractar com en el cas de la resta de ciutadans." "Hem de tenir una recepta per a tothom", ha dit, perquè per ell és la manera d'integrar. Per Trias, la recepta passa per la construcció d'habitatge públic, encara que ara no siguin moments fàcils per invertir.

Duran i Lleida remarca el canvi de cicle polític a Catalunya i a l'Estat

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida ha agraït la confiança que els ciutadans han dipositat en els convergents i ha assegurat que després de "constatar la desfeta del PSOE" es pot parlar de "canvi de cicle polític a Catalunya i a l'Estat".

Duran i Lleida ha assenyalat també que per primera vegada CiU ha guanyat les eleccions municipals de Catalunya en nombre de vots. En concret, els convergents s'han imposat en 29 capitals de comarca i 7 poblacions de més de 50.000 habitants.

Pel que fa als pactes, Duran i Lleida no n'ha volgut donar gaires detalls assegurant que "encara no hem pres cap decisió sobre pactes enlloc i dependrà de cada municipi", però sí que ha volgut deixar clar que només descarta pactar amb Plataforma per Catalunya. En aquest sentit, però, ha explicat que els resultats d'aquesta formació fan evident la necessitat de "reflexionar sobre la immigració" i d'incorporar aquesta qüestió a l'agenda de CiU, sempre amb una "postura equidistant de la de PxC".

Finalment, Duran i Lleida ha explicat que els bons resultats del Partit Popular al conjunt de l'Estat demostren la necessitat de treballar per evitar que en les pròximes eleccions estatals s'imposi per majoria absoluta perquè "per CiU i Catalunya no seria un bon resultat", i ha descartat que el govern central convoqui eleccions anticipades.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut