Cistelles del confinament: productors del Pirineu venen els seus productes per internet

Ramaders, pastors, formatgers o viticultors que venien, sobretot, en restaurants i fires, han perdut les vendes, i s'han associat per vendre online directament al consumidor

RedaccióActualitzat

Els petits productors del Pirineu han perdut gairebé totes les vendes. A causa de la situació d'emergència sanitària, ramaders, pastors, formatgers o viticultors, que venien sobretot en restaurants i fires, s'han quedat sense mercat. Es tracta de productes artesans que aporten un valor afegit per al manteniment del territori i el paisatge.

Al Parc Natural del Pirineu es produeix carn, llet, formatge, vi i fins i tot galetes o herbes remeieres..., productes que es fan malbé, mentre que han de continuar cuidant els ramats i els camps. Dolors Etxalar, tècnica de l'Ajuntament de Tremp, explica la importància del sector:

"Al Pallars Jussà, com en general al Pirineu, el sector agroalimentari és un sector estratègic per al desenvolupament del territori tenint en compte que en primer lloc crea llocs de treballs directes moltes vegades en petits nuclis de població on no hi ha gaire més activitat que aquesta i segon que contribueix també de manera directa a mantenir el nostre entorn tal com el coneixem."


També destaca que "el consumidor final afortunadament cada cop té més consciència que consumir el producte de proximitat té un punt de solidari i de manteniment de l'activitat econòmica de casa nostra".

Des del Pallars, l'Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars o el Parc Natural de l'Alt Pirineu els han ajudat a buscar alternatives per tirar endavant.

 

Cistelles del confinament

Per afrontar el moment, s'han associat per vendre tots els seus productes junts en unes cistelles a través de la web Del parc al plat. Marc Garriga Luján, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, explica que la intenció és que els productors es familiaritzin amb la venda online i donar oxigen al sector agroalimentari:

"És plantar la llavor perquè aquests productors s'espavilin i puguin vendre per internet i és per això que hem fet aquestes cistelles, que en diem del confinament. Hi ha 9 cistelles diferents que es poden trobar a la web, cada un pot triar la que prefereix i s'envien arreu de Catalunya per transport refrigerat."

 

Una solució que veuen que ha vingut per quedar-se, perquè, quan la situació es normalitzi, serà una via més de venda, una via que posa en contacte directe aquests petits productors amb el consumidor.

"Molts d'aquests productors estan veient el gran potencial que tenen les tecnologies i les xarxes socials i a poc a poc s'estan posant al dia… Fins ara confiaven molt en el turisme que venia aquí dalt a les seves formatgeries, a les seves petites botigues, però, és clar, en períodes com aquest que no pot pujar ningú aquí, al Pallars -i aquí som 4 gats-, aquesta és una gran plataforma que els ajuda a vendre el seu producte."

 

La primera setmana van rebre més de 80 comandes. Ara treballen per renovar les cistelles i tenir-ne de nou disponibles.

 

Els productors ho veuen com una oportunitat

Albert de Moner és ramader, i veu aquesta iniciativa com una sortida important.

"En el nostre cas, molta part de la venda és a restauració i a hostaleria i també una part a particulas i ens hem hagut d'espavilar una mica i buscar altres vies de venda. Una és aquesta del parc natural amb les cistelles que han entrat molts productors de la comarca i penso que és una sortida important. Atansem molt el producte de proximitat al consumidor i li portem a la porta de casa."

 

 

Tot i reconèixer que tots hi han perdut, ho veu com una oportunitat, ja que potser cal treballar diferent:

"De vegades, de les èpoques crítiques, se'n pot fer una oportunitat. Nosaltres hi som, el consumidor hi és i les xarxes de distribució també hi són. Per tant, en aquest moment, es tractava de posar en valor i unificar tot això. Perdre ja hi hem perdut tots. Això el que ens està ensenyant és que potser hem de treballar d'una altra manera. Jo ho miro amb molt optimisme."

 

Gemma Navas i Pedro Zurita, d'Herbes de l'Alt Pirineu, expliquen el fet de no poder-se moure ha minvat les seves vendes, ja que els seus clients són de fires i mercats de pagès. I posen en valor la seva feina de conservació del Pirineu:

"Nosaltres recol·lectem, assequem i transformem…, fem tot el procés nosaltres. Fins i tot l'embossat el fem nosaltres. Ho fem amb agricultura ecològica i regenerativa, sense la intervenció de cap màquina. Volem anar al Pirineu, volem trobar-ho tot bonic, però no entenem que, darrera del tot bonic, no és la natura lliurement, sinó que hi ha una petita intervenció."

 

Pel que fa a la distribució, expliquen que s'ha de ser conscient de les dificultats que té un petit productor per fer arribar la comanda des del Pirineu:

"La gent no acaba d'entendre molt bé, tenim la mentalitat aquesta que Amazon és gratuït, amb 12 hores ho tens a casa i a nosaltres ens han fet alguna cosa i ens han trucat i ens han dit: escolta com és que no ho tinc al dia següent i dius ostres al dia següent? Estem al Pirineu."

ARXIVAT A:
ComerçCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut