CIS: El PSOE podria sumar amb Podem o amb Ciutadans i la dreta no tindria opcions

A Catalunya, ERC guanyaria al davant del PSC i Vox entraria amb 3 escons i deixaria el PP amb un

Actualitzat

Àmplia victòria del PSOE a les eleccions, segons la macroenquesta del CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques, sobre les eleccions del 28 d'abril. Els socialistes guanyarien amb el 30,2% de vots i una forquila d'entre 123 i 138 escons.

Podrien doblar el nombre d'escons del PP, que, amb el 17% de vots i entre 66 i 76 escons, quedaria en segona posició. Els populars, de fet, podrien perdre gairebé la meitat de diputats que tenen ara.

En tercera posició se situaria Ciutadans, amb un 13,6% dels vots i de 42 a 51 escons.

Unides Podem obtindria un 12,3% dels vots i una forquilla d'entre 28 i 34 escons, un resultat que permetria sumar majoria absoluta amb el PSOE, sempre que ens agafem a la part alta de la forquilla

 

Per la banda baixa, els socialistes necessitarien el suport dels grups bascos i catalans.

També sortiria la suma PSOE-Cs. Una altra cosa és que el partit de Rivera hagi estès la mà al Partit Popular i hagi dit, per activa i per passiva, que no pactarà amb Pedro Sánchez.

En canvi, les tres formacions de dreta no podrien sumar. L'extrema dreta de Vox, malgrat això, irrompria al Congrés dels Diputats espanyola amb un 11,9% i una forquila d'entre 29 i 37 escons.

 

 

No s'ha d'oblidar, però, els indecisos, un de cada quatre enquestats. A més, hi ha un 13% que no sap o no contesta.

Amb més de 18.000 entrevistes a tot Espanya, també cal tenir present que aquest baròmetre fa una projecció dels resultats en escons que dona forquilles molt amples, de fins a 15 escons de diferència. 


Un mapa amb predomini vermell

 

Segons el CIS, els socialistes serien la força més votada en una trentena de provícies. El PSOE recuperaria l'arc mediterrani, la costa cantàbrica i Andalusia.

El mapa és ben diferent del de fa tres anys, quan el blau era el color predominant. Els socialistes van perde totes les comunitats i només van ser la força més votada a Jaén, Sevilla i Huelva.

País Basc i Catalunya ja van ser excepcions en les últimes eleccions

 

Victòria d'ERC a Catalunya

A Catalunya, ERC guanyaria les eleccions amb 17 o18 escons, el doble que ara. Quedaria al davant d'un PSC que també doblaria escons i que en podria obtenir entre 12 i 14.

Els comuns, a la baixa, serien tercera força, amb entre 5 i 7 escons. JxCat n'obtindria 4 o 5, i es quedaria sense representació a Tarragona. Ciutadans aguantaria, en perdria un i en trauria 4.

Vox, per la seva banda, podria obtenir 3 escons, tots per Barcelona. La formació d'extrema dreta tindria uns resultats millors que el PP, que només n'obtindria un, també per Barcelona.

El Front Republicà, llista liderada per Albano Dante Fachin, no apareix a l'enquesta perquè es va fer abans de la constitució de la llista.


Les reaccions 

 

Els partits han reaccionat a la macroenquesta del CIS, feta pública a dos dies de l'inici de la campanya electoral. Des del Partit Popular, Pablo Casado ha dit que l'enquesta del CIS no té cap credibilitat i que el fa riure perquè, ha assenyalat, és la multiplicació dels pans i els peixos. I ha afegit que "és un laboratori culinari que ni Ferran Adrià". 

Toni Roldán, el portaveu de Ciutadans, ha dit que l'enquesta està manipulada i que ja és hora que els "endollats" de Sánchez, com el president del CIS, se'n vagin a casa amb la seva cuina.

Des d'Esquerra, Pere Aragonès ha dit que no valoren sondejos i que l'autèntica enquesta serà el dia de les eleccions, i ha fet una crida als ciutadans a omplir les urnes. 

La portaveu del govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ha dit que si es confirma la victòria del PSOE, Pedro Sánchez haurà de dialogar amb Catalunya si vol governar.

Els socialistes, que apareixen com a grans guanyadors, han rebut amb satisfacció els resultats. Adriana Lastra, la número dos del PSOE, diu que el sondeig confirma que són els que generen mes confiança entre els espanyol, alhora que ha destacat la punxada del PP a l'anomenada Espanya plurinacional, ja que no obté cap escó a Euskadi i només un a Catalunya.


La valoració dels líders

Segons aquest CIS, Pedro Sánchez és el líder més ben valorat, malgrat que suspèn, com la resta de candidats. El secretari general del PSOE obté un 4,1, per sobre d'Albert Rivera, amb un 3,7, i d'Alberto Garzón, amb el 3,6.

Pablo Casado es queda amb un 3,3, Pablo Iglesias, amb un 3,1, i Santiago Abascal, amb un 2,6. 


La independència de Catalunya, setè problema 

Malgrat ser un dels temes de la campanya, segons el CIS, la independència de Catalunya és el setè problema que citen els ciutadans, amb un 11%.

El primer problema de nou és l'atur (61,8% de les respostes), la corrupció i el frau (33,3%), i els partits polítics (29.1%). Darrere seu la sanitat (16,6%), l'educació (12%) i els problemes de la qualitat de l'ocupació (11,1%).

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSOECsPPPSCERCEn comúJuntsVoxUnides Podem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut