Aquestes són les tres opcions preferides de govern, segons el CIS
Aquestes són les tres opcions preferides de govern, segons el CIS

CIS: els espanyols prefereixen coalicions de PSOE i Podem que un govern en solitari

Segons l'enquesta, només un de cada quatre enquestats admet que el procés sobiranista a Catalunya el va influir el 28A

RedaccióActualitzat

El 26,4% dels espanyols es decantarien per coalicions de PSOE i Podem, segons el CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques. Aquesta opció superaria un govern socialista en solitari, que és l'opció triada per un 20,2% dels enquestats.

L'enquesta es va fer abans de les eleccions europees, municipals i autonòmiques del 26 de maig, abans que es fes evident el bloqueig polític actual, amb el fracàs de la trobada, aquest dimarts, entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Entre els que opten per la coalició amb Podem, un 15,8% preferirien que fos amb el suport de partits nacionalistes no independentistes, mentre que un 10,6% voldria que en un hipotètic govern hi hagués els socialistes, Podem i partits nacionalistes independentistes.

Un govern de PSOE i Ciutadans tindria el suport d'un 16,1% dels espanyols, la tercera opció preferida.

 

Un govern entre els partits de Sánchez i Rivera, la tercera opció preferida dels espanyols (ACN) 

 



El 75% diu que el procés sobiranista no el va influir el 28A

Gairebé el 75% dels enquestats afirma que el procés sobiranista a Catalunya no va tenir cap influència en la seva decisió de vot a les eleccions generals del 28 d'abril. Només un de cada quatre ciutadans admet que això va influir en la seva decisió a l'hora de votar.

Dels ciutadans que reconeixen que la situació a Catalunya sí que els va influir, un 28,1% es va refermar en la seva voluntat de votar pel partit que tenia decidit, i un 24,9% va optar per la formació que millor podia frenar els partidaris de la independència.

 

L'independentisme a Catalunya ha influït en un de cada quatre enquestats a l'hora de votar (ACN)

Segons el CIS, un 13,8% va canviar el seu vot a les generals a favor d'una formació que defensés més la unitat d'Espanya i un 12,3% es va decantar per una força que defensés la independència de Catalunya.


Pitjor valoració per als líders polítics

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, no es pot dir que sigui gaire positiva. Més aviat al contrari: tots suspenen. Globalment, la nota ha baixat després de les eleccions municipals, autonòmiques i europees, segons el CIS. El més ben valorat, Pedro Sánchez, passa del 5,1 al 4,8.

El líder que més ha baixat després del 26M ha estat Pablo Iglesias. El màxim responsable de Podem perd set dècimes, passa de 4,1 a 3,4. Pablo Casado tenia una nota de 3,6 i ara té una valoració de 3,4, mentre que el líder de Vox, Santiago Abascal, també perd dues dècimes, de 2,8 a 2,6.

Tant el president de Ciutadans, Albert Rivera, com el coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, cauen quatre dècimes. Rivera baixa de 4,2 a 3,8, i Garzón de 4,1 a 3,7.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28APedro SánchezPablo Iglesias
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut