Madrid

CIS: El PSOE guanyaria les eleccions i el PP passaria a ser segon, avançant Ciutadans

El PSOE aconseguiria el 31,2% dels vots, el PP un 19,1%, Ciutadans un 18,2% i Podem un 18%

RedaccióActualitzat

El baròmetre del CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques, ha fet públic aquest dimecres l'anomenat baròmetre de novembre, segons la qual el PSOE guanyaria ara unes hipotètiques eleccions generals amb un 31,2% dels vots.

El PP quedaria en segon lloc amb un 19,1%, seguit de molt a prop per Ciutadans, amb un 18,2%, i Podem, amb el 18%. El partit de moda, Vox, es quedaria amb un 2,5%.

Amb aquests resultats, que mostren la intenció de vot dels ciutadans, el PSOE baixaria unes quantes dècimes respecte a l'últim baròmetre, però la baixada més gran la tindria Ciutadans: gairebé 3 punts. Els altres dos grans partits pujarien lleugerament: el PP un punt i Podem 7 dècimes.


Avantatge consolidat del PSOE

El PSOE va veure com les seves xifres pujaven espectacularment després de la moció de censura i la formació del govern de Pedro Sánchez: en el baròmetre del CIS del juliol van passar del 22% que tenien a l'abril a un 29,9%.

Des de llavors els últims baròmetres d'aquest organisme han consolidat l'avantatge socialista, a costa sobretot del PP i de Cs. Això ha tingut com a resposta que aquests partits hagin passat a considerar el CIS com "un aparell de propaganda" del PSOE sense "cap credibilitat".


ERC continua pujant

Pel que fa a Catalunya, ERC guanyaria les eleccions generals amb un 4,8%, mig punt més respecte a l'últim baròmetre. En canvi, el PDeCAT, amb només un 0,8%, baixaria molt: en l'anterior baròmetre tenia un 1,4% d'intenció de vot.

Si només es té en compte la intenció de vot per comunitats autònomes, es dona la circumstància que a Catalunya el partit animalista PACMA té una intenció de vot més alta, un 2,6%, que el PP, un 2,4%.

De tota manera, els responsables del baròmetre adverteixen que amb el número d'entrevistes fetes a Catalunya no es poden extreure conclusions estadísticament vàlides.


Els polítics, segon problema del país

A banda de la intenció de vot, les enquestes mostren que l'atur continua sent el principal problema per als ciutadans, però que el segon ja no és la corrupció, sinó els polítics.

Aquest baròmetre s'ha elaborat amb unes 3.000 entrevistes fetes en uns 300 municipis de 49 províncies. Les entrevistes es van fer entre l'1 i l'11 de novembre, abans que comencés la campanya electoral a Andalusia.


47,2% a favor de legalitzar la marihuana

El baròmetre també mostra que gairebé la meitat dels entrevistats, un 47,2%, estan a favor que es legalitzi la marihuana per a usos recreatius, mentre que un 41,6% hi estan en contra.

La legalització per a usos medicinals, en canvi, compta amb una gran majoria de gent a favor: un 84%. Com a problema, les drogues només les situen al capdamunt de la llista un 0,3% de les persones enquestades.

ARXIVAT A:
PSOEPPCsERCPDeCATUnides PodemVox
Anar al contingut