Les protestes paralitzen l'aeroport de Hong Kong per segon dia consecutiu
Els concentrats a l'aeroport de Hong Kong celebren l'anunci de la suspensió dels vols de sortida (Reuters/Issei Kato)

Les protestes paralitzen l'aeroport de Hong Kong per segon dia consecutiu

Cancel·lats tots els vols de sortida quan centenars de manifestants han tornat a ocupar les terminals per denunciar la situació a l'excolònia britànica

Juli RodésActualitzat

L'aeroport de Hong Kong ha cancel·lat tots els vols de sortida per segon dia consecutiu. La mesura ha estat adoptada a partir de les 16.30, hora local (10.30 a Catalunya) a causa, segons les autoritats aèries, de la presència de manifestants a la terminal de sortides.

"Les operacions de la terminal de l'aeroport internacional de Hong Kong ha estat seriosament interrompudes a causa de l'assemblea pública a l'aeroport."


L'autoritat aeroportuària ha afegit que "altres vols de sortida i d'arribada seguiran operant", sense donar més detalls al respecte, i ha demanat als passatgers que abandonin la terminal.

 

Manifestants bloquegen amb carretons l'accés als controls de seguretat de l'aeroport de Hong Kong (Reuters/Tyrone Siu)

 

D'aquesta manera ha acabat l'intent de recuperar la normalitat a l'aeroport de Hong Kong, l'endemà de la cancel·lació de tots els vols de sortida i arribada.

La normalitat a mitges, per tant, ha durat apenes dotze hores. Aquest és el cinquè dia que ciutadans de l'excolònia britànica protesten a l'aeroport per fonar més ressò a les seves protestes i reivindicacions fent-les arribar als visitants d'arreu del món. 

 

Llargues cues de passatgers a l'aeroport de Hong Kong aquest dimarts a primera hora (Reuters/Issei Kato)

 

Dilluns, l'autoritat aeroportuària va decidir suspendre el trànsit aeri per la presència a les terminals de 5.000 persones que denunciaven la violència policial contra els ciutadans que fa setmanes que es mobilitzen a Hong Kong.

Es dona la circumstància que els responsables de l'aeroport acusen els manifestants de l'aturada de l'activitat de dilluns, però aquest dimarts alguns passatgers afectats acusaven l'autoritat aeroportuària de no saber gestionar la situació i haver propiciat el caos.


Normalitat a mitges

Aquest dimarts, des de primera hora, els avions havien tornat a aterrar i a enlairar-se, tot i que encara hi havia centenars de vols cancel·lats.

 

Nombrosos vols s'han cancel·lat malgrat la represa de l'activitat a l'aeroport (Reuters/Issei Kato)

 

Només la companyia Cathay Pacific, de Hong Kong, havia anunciat aquest dimarts la cancel·lació de més de 200 vols amb destí o origen a l'aeroport de l'antiga colònia britànica.

Altres companyies, com Vietnam Airlines, Jetstar Pacific i Malaysian Airlines havien aconsellat els seus passatgers que modifiquessin els seus plans de vol.


"Ull per ull"

L'intent de retorn a la normalitat havia estat possible perquè la majoria dels concentrats havien marxat després de mitjanit. La seva presència continuava sent visible aquest matí, però com ja va passar divendres i el cap de setmana, no impedien el funcionament de la infraestructura.

Els passatgers que arribaven a l'aeroport poden transitar per les terminals, enmig d'una marea negra de manifestants que, passat el migdia, ha anat creixent.

Molts dels afectats per la protesta, però, s'han mostrat comprensius amb els concentrats. En declaracions a agències internacionals, asseguraven que comprenen els motius de la mobilització i, fins i tot, expressen la seva solidaritat.

 

Passatgers de l'aeroport passen entre els manifestants (Reuters/Issei Kato)

 

Els passatgers anaven i venien entre els manifestants que exhibien pancartes i cartells amb lemes com "Hong Kong està sota un desastre humanitari" o "La policia de Hong Kong assassina els ciutadans de Hong Kong".

Molts cartells i pancartes, també, fan referència a la dona que va perdre un ull durant les protestes de diumenge. Amb lemes com "Ull per ull" i "Pareu de disparar als ulls", els manifestants asseguren que la causa és un projectil de la policia i que el cas demostra l'excés de força policial contra els manifestants.


La policia no descarta utilitzar la força

En roda de premsa, el portaveu de la policia de Hong Kong, Tse Chun-Chung, s'ha referit a les protestes dins de l'aeroport i ha afirmat que "si es trenca la pau" no descarta utilitzar la força contra els manifestants.

"Estem en comunicació estreta amb l'autoritat aeroportuària per assegurar la seguretat i el bon funcionament d'aquesta infraestructura molt important per a Hong Kong."

"La policia té mesures per donar suport l'autoritat aeroportuària en el monitoratge de la situació i farà molta atenció als actes dels manifestants. I si es trenca la pau dins de l'aeroport considerarem si cal utilitzar la força per controlar la situació."


"Un camí sense retorn"

Carrie Lam, la cap del govern de Hong Kong, ha volgut fer aquest advertiment als ciutadans que fa setmanes que es manifesten.

"La violència, ja sigui usar-la o fer-ne apologia, portarà Hong Kong per un camí sense retorn i sumirà la societat honkonguesa en una situació molt inquietant i perillosa."

 

Carrie Lam, cap del govern de Hong Kong (Reuters/Thomas Peter)

 

Amb llàgrimes als ulls, Lam, designada pel govern xinès, que ha comparegut en roda de premsa, ha fet una crida a la calma.

"Torno a demanar a tothom que deixi de banda les seves diferències i que es calmi. Reflexioneu cinc minuts, penseu en la nostra ciutat. Voleu veritablement que sigui empesa a l'abisme?"

ARXIVAT A:
XinaHong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut