Barcelona

Cinc mil estudiants en vaga contra el Pla Bolonya

Universitaris catalans s'han manifestat pel centre de Barcelona contra l'anomenat Pla Bolonya i per la llei d'universitats. En la mobilització hi ha hagut moments de tensió, quan els Mossos d'Esquadra han impedit que la marxa continués per la Rambla i han donat cops de porra als joves que l'encapçalaven. Després d'una breu plantada a la plaça Catalunya, els estudiants han continuat la mobilització per la Via Laietana. A primera hora, estudiants han bloquejat l'accés principal de la Universitat Autònoma de Barcelona per impedir el pas d'alumnes i professors. Els estudiants fan vaga perquè consideren que el pla és una privatització encoberta de la universitat. Amb tot, la vaga ha tingut poca incidència a la resta d'universitats, on s'ha fet classe.

Actualitzat
Convocats per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), estudiants i membres de la comunitat educativa s'han manifestat contra el procés de Bolonya pel centre de Barcelona en una mobilització que ha començat a la plaça Universitat. Quan han arribat a la plaça Catalunya, els Mossos d'Esquadra han impedit que la marxa continués per la Rambla i hi ha hagut moments de tensió. Alguns agents han donat cops de porra als joves que encapçalaven la marxa i volien passar les tres files d'unitats antiavalots que impedien el seu pas.

Després de fer una seguda durant una estona mentre llançaven crits contra els agents, els organitzadors de la marxa han ofert una crida als estudiants a aixecar-se i continuar la mobilització per la Via Laietana, on no s'han repetit els incidents. Durant la manifestació, els estudiants també han demanat la dimissió del rector de la UAB, Lluís Ferrer, pel conflictiu desallotjament.

Contra el Pla Bolonya

Els universitaris catalans, cridats també a la vaga, protesten contra l'anomenat Pla Bolonya i per la llei d'universitats. Els estudiants catalans rebutgen el pla, que unifica l'ordenació de les carreres universitàries a Europa, per l'encariment de les taxes i perquè no estan d'acord amb el nou sistema educatiu, que augmenta les pràctiques i impedeix poder treballar. Els estudiants també consideren que la implantació del nou sistema universitari comportarà la privatització de la universitat pública, i que "portarà conseqüències per a l'alumnat, el professorat, el personal becari i de l'administració i serveis". A més, segons asseguren, el dèficit de recursos de la universitat i la situació de fallida impossibiliten portar a la pràctica la reforma universitària.

Els estudiants també demanen el compromís d'"ampliar el finançament públic per garantir una qualitat acadèmica, investigadora i d'equitat social" i que "obri un veritable procés informatiu i participatiu per oferir garanties democràtiques".

Bloquegen l'accés a la UAB

A primera hora ja han començat les primeres mobilitzacions a la UAB. Els estudiants han bloquejat l'accés a la universitat, l'entrada per la parada dels ferrocarrils, per impedir el pas d'alumnes i professors. A més, els alumnes de quatre facultats han rebutjat assistir a classe: Ciències de l'Educació, Ciències Polítiques i Sociologia, Traducció i Interpretació i la Facultat de Filosofia i Lletres, on hi va haver el desallotjament forçós del grup d'estudiants que s'hi van tancar per protestar contra el Pla Bolonya. Durant aquesta acció, els estudiants també han demanat la dimissió del seu rector.

Fonts de la universitat, per la seva part, han manifestat que l'acció era "purament simbòlica" i han recordat que hi ha altres accessos a la universitat. Seguiment minoritari a la majoria d'universitats Per contra, la vaga ha tingut una incidència mínima a la Universitat Politècnica de Catalunya, a la Universitat Pompeu Fabra i a les Universitats de Vic, Lleida, Girona i Tarragona, on s'han fet les classes previstes. Aules plenes, també, a Dret de la Universitat de Barcelona, on el seguiment ha estat desigual. Mentre facultats com Farmàcia o Química han fet classe, d'altres com Geografia i Història i Física seguien la convocatòria i deixaven les aules buides.

Una setmana de mobilitzacions

Sigui com sigui, la manifestació d'aquest dijous culmina una setmana de mobilitzacions arreu del país. Precisament, aquest dimecres, un miler d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona van protestar pel desallotjament a la força que hi va haver dimarts i van demanar la dimissió del rector, Lluís Ferrer, pels incidents que hi va haver durant la càrrega policial. I és que consideren inadmissible que fos el mateix rectorat qui, després de set hores de tancada, demanés la intervenció dels Mossos d'Esquadra.

Segons els representants estudiantils, mai cap rectorat ho havia fet fins ara. Dimarts els Mossos d'Esquadra van desallotjar per la força una cinquantena d'estudiants de la UAB que es van tancar a la Facultat de Filosofia i Lletres per protestar contra el Pla Bolonya. Els agents van irrompre al recinte universitari amb la intenció de desallotjar-los, però van topar amb la resistència d'altres estudiants que donaven suport als que s'havien tancat i van utilitzar la força per dispersar-los.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut