Milers de persones a la manifestació de Barcelona per commemorar l'1-O (EFE)
Milers de persones a la manifestació de Barcelona per commemorar l'1-O (EFE)

Cinc marxes a peu durant tres dies: la resposta de l'ANC i Òmnium a la sentència

Cinc marxes populars que sortiran de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona, amb l'objectiu de confluir a Barcelona

RedaccióActualitzat

La resposta de la societat civil a la sentència del judici del procés al Tribunal Suprem als líders independentistes comença a prendre forma. L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium organitzaran cinc marxes populars que sortiran de cinc ciutats diferents amb l'objectiu de confluir a Barcelona.

Les dues entitats han fet oficial la proposta que feia dies que circulava. Les columnes sortiran de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona i recorreran uns 100 quilòmetres cadascuna en tres dies.

El destí final de les marxes serà Barcelona, segons han explicat ANC i Òmnium en un comunicat:

"Durant tres dies, es recorreran 100 km, dividits en cinc etapes. El primer i segon dia hi haurà dues etapes (una al matí i una a la tarda), i el tercer dia només una, ja que s'arribarà a Barcelona al migdia. Cada etapa té aproximadament uns 20 km."

L'ANC i Òmnium no concreten quan començaran aquestes "marxes populars i massives". El mateix dia en què es publiqui la sentència es convocaran concentracions a les principals ciutats del país.

Les entitats asseguren que hi podrà participar tothom qui vulgui "sense limitacions ni l'obligatorietat de completar etapes senceres". Cada etapa començarà i acabarà en un nucli urbà, des d'on s'oferirà a preu simbòlic esmorzar, dinar i sopar populars. També s'hi podrà pernoctar de forma gratuïta i prosseguir així la marxa l'endemà.

ANC i Òmnium han obert una pàgina web per apuntar-se a l'anomenada Marxa per la Llibertat.


Inspiració històrica

L'ANC i Òmnium reconeixen que s'han inspirat en "altres marxes pacífiques històriques". Una de les més famoses és la marxa de la sal de Ghandi el març de 1930 en què va recórrer 300 quilòmetres. Un altre referent és la marxa sobre Washington de Martin Luther King el 1963 pels drets civil i polítics dels negres.

Les dues entitats volen una "resposta de país en favor de les llibertats de les i els presos polítics, les i els exiliats, en contra de la repressió i per reivindicar el dret a l'autodeterminació".

"La voluntat és implicar tot el territori, de manera transversal i plural, i retornar a la ciutadania el paper protagonista de les mobilitzacions."

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàANCÒmnium Cultural
Anar al contingut