Jueus ortodoxos a l'exterior de la casa on hi ha hagut l'atac a Monsey (Eduardo Munoz / Reuters)
Jueus ortodoxos a l'exterior de la casa on hi ha hagut l'atac a Monsey (Eduardo Munoz / Reuters)

Detenen el sospitós de l'atac a casa d'un rabí, en plena Hanukkà, als Estats Units

Provist d'un matxet de grans dimensions, hauria ferit cinc persones, dues han ingressat a l'hospital en estat crític

RedaccióActualitzat

La policia ha detingut el sospitós d'haver apunyalat cinc jueus ortodoxos mentre celebraven la festa de la Hanukkà a casa d'un rabí, en un suburbi de Nova York. Es tracta de Grafton Thomas de 37 anys. Provist d'un matxet de grans dimensions, hauria ferit les cinc persones.

Diversos mitjans locals, basant-se en la policia local, afirmen que quan han detingut Thomas aquest estava cobert de sang.

Dues han ingressat a l'hospital en estat crític, segons ha informat el Consell Jueu Ortodox d'Assumptes Públics: Els fets han passat a la zona de Monsey, al comtat de Rockland, on una tercera part dels seus 90.000 habitants són jueus.

El governador de l'estat de Nova York, Andrew Como, ha qualificat l'atac de "terrorisme local".

 

L'atac ha passat cap a les 10 de la nit, hora local, en el domicili d'un rabí durant la celebració de la festa jueva que tradicionalment es coneix com el Nadal jueu perquè coincideix amb les dates de la festivitat cristiana.

L'atacant, emmascarat, ha interromput la celebració religiosa a la qual assistien desenes de persones. Després de l'agressió ha fugit en cotxe, però diversos testimonis n'ha pogut anotar la matrícula. Uns minuts més tard la policia ha detingut un sospitós.

 

A Monsey hi ha una important comunitat jueva ortodoxa, i sembla que les motivacions de l'atac serien antisemites. L'atac arriba just un dia després que s'augmentés la vigilància als districtes de majoria jueva per l'amenaça d'atacs antisemites.

L'Oficina de Contraterrorisme de la policia de Nova York ha afirmat que "segueixen molt de prop" les informacions sobre el succés, segons ha comunicat mitjançant el seu compte oficial de Twitter.

La Hanukkà és una festa del calendari jueu, també anomenada Festa de les Llums o Festa de la Dedicació, que commemora la purificació del temple de Jerusalem l'any 164 aC després de la victòria sobre els exèrcits d'Antíoc IV, que l'havia profanat perquè volia hel·lenitzar del tot els costums, la litúrgia i les creences jueves.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut