Centenars de persones han participat en la protesta del col·lectiu Fridays for Future a Barcelona (ACN/ Laura Fíguls)
Protesta convocada per Fridays For Future a Barcelona (ACN / Laura Fíguls)

Cinc entitats ecologistes porten al Constitucional la "inacció climàtica" d'Espanya

Greenpeace, Ecologistes en Acció, Oxfam Intermón i dues entitats més esperen que la sentència del TEDH del l'abril contra Suïssa influeixi en la decisió del TC

RedaccióActualitzat

Cinc organitzacions ambientalistes han portat aquest dilluns al Tribunal Constitucional una demanda contra l'Estat espanyol per la seva inacció davant la crisi climàtica i l'escalfament planetari.

És el primer litigi climàtic que arriba al TC, després que el Tribunal Suprem va desestimar el juliol una demanda de les organitzacions contra l'Estat, i la intenció és esgotar els recursos estatals i arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, el TEDH.

Són Ecologistes en Acció, Greenpeace, Oxfam Intermón, Fridays for Future i la Coordinadora d'Organitzacions pel Desenvolupament, i denuncien que els objectius climàtics es queden curts a Espanya.


Augmentar les reduccions de CO2 del 32% al 55%

En concret, que les reduccions d'emissions previstes pel govern espanyol pel 2030 són del 32% respecte al 1990, lluny del 55% que consideren que correspondria si es treballés per complir amb els acords de París del 2015.

De tota manera Inés Díaz, portaveu de Greenpeace, ha dit que esperen que el TC obligui l'Estat a complir amb aquests compromisos, i que només en cas contrari aniran al TEDH.

Díaz ha assegurat que amb aquest litigi aquestes entitats lluiten "pel dret de les generacions presents i futures a gaudir d'un medi ambient en el qual desenvolupar una vida digna":

"No pararem fins que Espanya compleixi amb les seves obligacions climàtiques i adopti mesures necessàries front el canvi climàtic."


Condemna pionera del TEDH a Suïssa

Les 5 organitzacions creuen que el TC haurà de tenir en compte la sentència del TEDH de l'abril que va condemnar Suïssa per una demanda similar posada per l'organització KlimaSerioninnen.

És un col·lectiu d'unes 2.000 dones de més de 65 anys que fa anys que van iniciar una lluita jurídica contra l'estat suïs per obligar-lo a actuar contra la crisi climàtica fent que es redueixin les emissions de CO2.

Van esgotar els recursos estatals a Suïssa, van portar la denúncia al TEDH i aquest, en una sentència pionera, va establir que aquest país havia violat la Convenció Europea de Drets Humans.

La demanda d'ara al TC invoca també un dictamen del Tribunal Internacional de la Llei del Mar que fixa que els estats tenen l'obligació de protegir els àmbits marins de l'escalfament planetari.

 

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Crisi climàtica
Anar al contingut