Marina Geli ha justificat la no participació per "respecte" a l'electorat.
Marina Geli ha justificat la no participació per "respecte" a l'electorat.
Barcelona

Cinc diputats del PSC trenquen la disciplina de vot i eviten votar contra la Declaració de Sobirania

Cinc membres del sector catalanista del PSC han desobeït les ordes de la direcció i han optat per no participar en la votació, tot i que s'han quedat a la cambra. Al·leguen que ho han fet "per respecte" a una part del seu electorat. El portaveu del PSC, Maurici Lucena, es mostra disgustat per la decisió.

RedaccióActualitzat
L'aprovació de la Declaració de Sobirania de Catalunya al Parlament ha evidenciat l'esquerda al PSC. Cinc membres del sector catalanista del PSC han desobeït les ordres de la direcció, que havia decidit votar en contra de la proposta, i han optat per no participar en la votació, tot i que s'han quedat a la cambra. Al·leguen que ho han fet "per respecte" a una part del seu electorat.

Els cinc socialistes que han trencat la disciplina de vot són: l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'exconsellera de Salut Marina Geli, el líder del corrent Avancem i exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, la diputada per les comarques tarragonines Núria Ventura —que ha penjat al seu blog un article firmat per tots cinc amb els motius de la decisió— i la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere —que també ha difós el text al seu blog.

Tots cinc han comparegut junts davant dels mitjans de comunicació després de la votació i han al·legat que no votar era l'opció "més respectuosa" tant amb el partit del qual formen part com amb el "dret a decidir", inclòs al programa electoral del PSC i que, diuen, reclama una part important del seu electorat.

"No podíem votar en contra del dret a decidir, ni per coherència personal ni per respecte a una part del territori, a la qual representem", ha argumentat l'exconsellera de Salut i diputada per les comarques gironines Marina Geli. Segons ella, el gest que han protagonitzat "no és un vot de trencament del PSC, sinó l'expressió del pluralisme de les nostres bases".

Tres dels diputats díscols, Àngel Ros, Rocío Martínez-Sampere i Joan Ignasi Elena, formen part de l'executiva socialista. Ros i Elena, que van disputar a Navarro el lideratge del partit, han considerat que no votar concordava amb un dels principis fundacionals del socialisme català, que és "la unitat civil del poble de Catalunya".

Tots cinc havien informat la direcció que tenien la intenció de no votar. De moment, no tenen constància que des del PSC se'ls vulgui sancionar pel fet d'haver trencat la disciplina de vot, tot i que admeten que és una possibilitat.

La primera reacció per part del PSC ha estat la del portaveu parlamentari, Maurici Lucena, que s'ha declarat disgustat per aquest gest i ha explicat que els òrgans corresponents decidiran si se'ls sanciona. "És un dia trist, tinc un disgust seriós", ha explicat tot remarcant que té un "profund respecte" per als cinc diputats. Lucena ha afegit que la discrepància és "una prova més de la tensió que un tema tan transcendent està produint".

La direcció del PSC valorarà ara si sanciona els cinc diputats per la seva actuació.

Manifest de 90 militants i càrrecs territorials

A la discrepància mostrada al Parlament s'hi han sumat uns noranta militants i càrrecs territorials.

Encapçalats per Joaquim Nadal, que ha anunciat que deixa el consell nacional, aquesta norantena de socialistes han signat un manifest on acusen la direcció del partit de no estar a l'alçada dels compromisos electorals del PSC i d'apartar-lo de la seva trajectòria i projecte històrics. Entre els signataris hi ha Montserrat Tura, Raimon Obiols o Laia Bonet.

Davant aquests posicionaments, des del PSOE, Carme Chacón ha remarcat que els socialistes no quedaran fora de la legalitat.
Anar al contingut