Un metge fa un control a un nadó
Un metge fa un control a un nadó

Cinc dies de vaga de metges als CAP: del 26 al 30 de novembre

Hi estan convocats 5.700 metges de l'Institut Català de la Salut, que denuncien un excés de feina

Actualitzat

Metges dels Centres d'Atenció Primària han anunciat la convocatòria de vaga durant cinc dies. Es farà del 26 al 30 de novembre. Estan convocats els 5.700 metges que treballen als CAP de l'Institut Català de la Salut: metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs.

Denuncien una situació que qualifiquen "d'extremadament crítica", amb excés de feina i condicions laborals precàries, la qual cosa repercuteix en la qualitat i la seguretat assistencials.

 

Demanen no haver d'atendre més de 40 visites al dia, com sovint els passa, i limitar-les a 28. I que per fer aquestes visites tinguin un temps mínim de 12 minuts.

Ana Roca, portaveu de pediatres del sindicat Metges de Catalunya, defineix la situació així.

"Visites agendades cada minut, cada dos minuts, o inclús 15 visites agendades a la mateixa hora, al mateix minut".

Una altra de les reclamacions és que es compleixin els terminis establerts pel mateix departament per atendre els pacients:

  • No esperar més de 2 dies per tenir hora amb el metge de família
  • Trigar màxim 30 dies per anar a l'especialista o per fer-se una prova, en una petició preferent.
  • En el cas d'una petició ordinària no anar més enllà de 90 dies.

 

Per Oscar Pablos, secretari del sector primària ICS de Metges de Catalunya, la direcció de l'Institut Català de la Salut ha fet una aposta en la primària d'un "model de quantitat".

"Un model on el que importa realment és la quantitat de feina que jo haig de fer, no la qualitat amb què ho estic fent."

 

Més professionals

A més a més, volen que es reposin els professionals "perduts amb les retallades" i la recuperació del poder adquisitiu "arrabassat des del 2010", que xifren en prop d'un 30%.

L'any 2010, abans de les retallades, hi havia 6.645 facultatius als CAPs de l'Institut Català de la Salut, que representen el 80% del total.

Els anys següents la plantilla es va anar aprimant, fins que l'any passat hi havia 5.725 metges. De manera que en aquests anys s'han perdut 920 professionals, gairebé un 14% respecte al 2010.

 

Són llocs que ara costen de recuperar perquè no es troben professionals interessats a treballar en l'atenció primària. Segons els sindicats, per culpa de les condicions laborals precàries que denuncien.

Per poder complir tot això, el sindicat Metges de Catalunya, el majoritari de la sanitat catalana, reclama que el pressupost per a primària sigui del 25% del total del de Salut, i no del 17% com fins ara.

Salut preveu que la vaga es desconvoqui

El departament es reunirà pròximament amb el sindicat i preveu anunciar mesures i que la vaga es desconvoqui. Segons Josep Maria Argimon, director gerent de l'Institut Català de la Salut, tenen "aquest diagnòstic fet".

"Com que tenim també alguna d'aquestes propostes que seran a curt, mitjà i llarg termini, estic plenament convençut, plenament convençut, que trobarem punts d'acord i que, per tant, no tindrem vaga els dies 26, 27 i fins al dia 30".

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut