Dos agents dels Mossos, en una escola, la nit abans del referèndum (Reuters)
Dos agents dels Mossos, en una escola, la nit abans del referèndum (Reuters)

Cinc comandaments i dos agents de Mossos, investigats per desobediència greu l'1-O

Un jutjat de Sabadell veu desobediència greu en la seva actuació els dies previs al referèndum

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció 2 de Sabadell veu indicis de desobediència greu a l'autoritat judicial per part de cinc caps de Mossos i dos agents per l'1-O

El jutge, que ha acabat la investigació, no s'explica per què no van clausurar els centres de votació els dies previs a l'1 d'octubre.

Els investigats són la comissària dels Mossos Cristina Manresa i el llavors intendent Xavi Creus, que eren els responsables de la Regió Metropolitana Nord la tardor del referèndum; el cap i sotscap d'aquesta zona i del CECOR regional; el cap de la comissaria de Santa Perpètua, i dos agents destinats a la Sala Regional però que van ser enviats l'1 d'octubre a la comissaria de Santa Perpètua.

Tot i la sentència del cas Trapero de l'Audiència Nacional, que fa una lectura diferent, el jutge creu que les pautes que va dissenyar Mossos no permetien complir les ordres judicials, sinó que es van pensar justament per al contrari.

"Es van dissenyar com una simple façana de compliment, però no eren idònies per executar de forma eficaç les instruccions del TSJC", assegura la resolució.

 

Segons el jutge, d'això n'eren conscients tant els que les haurien dissenyat com els comandaments als quals van ser transmeses, tots ells policies amb diversos anys d'experiència.

Hi afegeix, també, una actitud omissiva de les persones investigades, perquè considera que es van limitar a fer constar si als centres de votació hi havia gent o no n'hi havia.

El mateix jutge admet que, "a primera vista", el fet que ell trobi indicis de desobediència greu en aquest mossos podria semblar "absurd o il·lògic" després de la absolució de Trapero per part de l'Audiència Nacional.

Recordem que l'alt tribunal va absoldre el major Josep Lluís Trapero; la intendenta Teresa Laplana; l'exdirector general de Policia Pere Soler; i l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig; dels delictes de sedició i de desobediència en considerar provat que van intentar aturar l'1-O.

Després que les parts presentin els seus escrits, el jutjat ja podrà dictar l'obertura del judici oral. 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàMossos d'EsquadraJudicialJosep Lluís Trapero Judici Trapero
Anar al contingut