Cimera al Vaticà sobre abusos: "Sovint no n'hem volgut veure l'abast ni els danys"
Segon dia de la cimera al Vaticà (Reuters)
Ciutat del Vaticà

Cimera al Vaticà sobre abusos: "Sovint no n'hem volgut veure l'abast ni els danys"

L'Església ordena a la seva jerarquia que denunciïn tots els casos de pederàstia i els portin a la justícia ordinària

RedaccióActualitzat

Segona jornada de la cimera que la jerarquia catòlica fa al Vaticà per afrontar el problema dels abusos sexuals per part de l'Església.

Les ponències d'aquest divendres se centren en l'obligació de retre comptes davant les autoritats civils dels abusos sexuals comesos per homes d'Església.

Les dues ponències del matí han estat encarregades a dos cardenals, l'arquebisbe de Bombai i president de la Conferència Episcopal Índia, Oswald Gracias, i l'arquebisbe de Chicago, Blase J. Cupich, que formen part del comitè organitzador d'aquesta cimera.

Tots dos han assegurat que la plaga dels abusos s'ha d'afrontar en comú, globalment, compartint les penes tots plegats i caminant junts. I cooperant també amb les autoritats civils per fer justícia a les víctimes supervivents.

Oswald Gracias ha qualificat els abusos per part d'un membre de l'Església de comportament criminal:

"L'abús sexual a menors i a altres persones vulnerables no solament infringeix la llei divina i eclesiàstica, sinó que és també una conducta criminal. L'Església no viu en una bombolla. L'Església viu al món i amb el món. Els culpables de conductes criminals han de respondre davant la justícia civil."

Aquestes declaracions no afegeixen cap element nou: el codi intern de l'Església ja l'obliga a denunciar davant la justícia civil els casos abusos

Per la seva part, Blase Joseph Cupich ha reconegut la "ceguesa" dels bisbes:

"Les mares i els pares ens han cridat a retre comptes perquè simplement no poden comprendre com nosaltres, bisbes i superiors religiosos, sovint no hem volgut veure l'abast i els danys de l'abús sexual a menors."

Per això, ha instat a "avançar per establir lleis i estructures sòlides respecte a la rendició de comptes dels bisbes".

Aquest segon dia, el papa està present a la sala, escolta, pren nota però no diu res.

Primera jornada: el papa demana perdó a les víctimes

El papa Francesc va obrir la cimera, dijous, demanant perdó a les víctimes i demanant que es concretin solucions en la lluita contra els abusos sexuals.

El papa ho va dir clarament: no vol que la cimera es transformi en un locutori de paraules buides. Davant els crims dels abusos a menors que estan minvant la credibilitat de l'Església, espera mesures concretes. Va demanar que aquest mal es transformi en purificació i fer costat a les víctimes i escoltar-les. No fugir davant els llops que les assetgen, com va denunciar l'arquebisbe de Bogotà, el cardenal Rubén Salazar Gómez, parlant del paper de molts prelats que es desentenen d'aquests crims:

"I es fuig de moltes maneres. Tractant de negar les dimensions de les denúncies presentades. No escoltant les víctimes. Ignorant el mal causat en els que pateixen els abusos. Traslladant els acusats a un altre lloc, on continuen abusant o tractant d'arribar a compromisos monetaris per comprar el silenci."

El papa també va distribuir entre els bisbes un document de 21 punts per reflexionar sobre els abusos sexuals a menors i fer-hi front.

Va causar un gran impacte entre els 190 prelats que assisteixen a la cimera un vídeo que es va passar amb el testimoni dramàtic de cinc víctimes d'abusos per homes d'Església. Especialment colpidora va ser la història d'una dona, violada durant tretze anys consecutius per un sacerdot. Va quedar embarassada tres cops i tres cops va ser obligada a avortar.

 

 

Les organitzacions internacionals de víctimes dels abusos de l'Església despleguen les pancartes en diferents punts de Roma coincidint amb la cimera. Aquest divendres, ho han fet davant de la seu central dels benedictins per denunciar el cas de Montserrat a través de Miguel Ángel Hurtado.

Anar al contingut