Cristina Cifuentes a la seva arribada a l'Audiència Provincial de Madrid el 18 de gener de 2021 (EFE/David Fernández)

Cifuentes insisteix que va cursar els estudis el primer dia de judici del cas Màster

La seva defensa assegura que ha aportat noves proves, malgrat la confessió d'una integrant del tribunal que havia d'avaluar la seva tesina

Redacció/AgènciesActualitzat

Tret de sortida aquest dilluns del judici contra l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes pel conegut com a cas Màster, que va suposar el principi del final de la carrera política de l'exdirigent del PP. La Fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a Cifuentes per un delicte de falsedat documental. El cas el jutja l'Audiència Provincial de Madrid.

El ministeri públic demana la mateixa pena per a María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC), on es va emetre el títol del màster. Com a autora de la falsificació demanen 21 mesos de presó per a Cecilia Rosado, integrant del tribunal que, suposadament, va examinar Cristina Cifuentes.

L'expresidenta va anunciar la dimissió 36 dies després d'haver esclatat la polèmica i després de la difusió de les imatges del seu suposat robatori en un supermercat.


Noves proves

La defensa de Cifuentes, l'advocat José Antonio Choclán, ha aportat en el judici contra l'exdirigent del PP un certificat acadèmic de la URJC que acredita que va superar les assignatures del màster que va fer el 2012 i el treball de fi de màster (TFM), així com un "pendrive" que conté una còpia de l'agenda com a delegada del govern a Madrid el 2018, càrrec previ al de la presidència de la Comunitat de Madrid.

A la seva arribada a l'Audiència Provincial de Madrid i acompanyada pel seu lletrat, Cristina Cifuentes no ha volgut fer declaracions als periodistes concentrats a les portes i s'ha limitat a demanar que la deixessin passar.

La representant del ministeri fiscal ha sol·licitat que es traslladi l'informe de l'anàlisi del "pendrive" a la Policia Judicial de la Fiscalia de Madrid perquè sigui contrastat. El tribunal de la Secció 15 ha acordat admetre la pràctica de la prova tot i que l'advocat de la URJC s'hi ha oposat en considerar que desvirtua la versió de Cifuentes.

Còmplices necessaris

El judici ha arrencat amb la declaració de Cecilia Rosado, considerada autora de la falsificació de l'acta i contra qui pesa una petició de 21 mesos de presó, una pena inferior a la de l'expresidenta madrilenya perquè va reconèixer els fets i va col·laborar en la investigació, mentre que Feito s'enfronta també a tres anys i tres mesos de presó.

Rosado ha relatat que depenia jeràrquicament d'Enrique Álvarez Conde, mort el 2019 mentre prosseguia el procés judicial, però també que la seva relació es va torçar el 2014 a causa d'"un conflicte". Cecilia Rosado coordinava un curs d'arbitratge que depenia de l'Institut de Dret Públic (IDP), un curs que suposava "un mèrit laboral i que li suposava un complement econòmic".

El 2014, el director del curs buscava alumnes, cosa que Conde veu com "una traïció" i la fa fora del curs, d'una revista acadèmica i de l'àrea de Dret Constitucional. "La relació era molt tensa però no hi ha ruptura total. Era un catedràtic important i jo tenia por d'una ruptura total perquè no volia que em perjudiqués més en la meva vida universitària", ha narrat.

ARXIVAT A:
CorrupcióCristina Cifuentes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut