Cifuentes es defensa pel cas màster assegurant que no troba cap exemplar del treball

Un dia abans transcendia el sobreseïment de la demanda contra eldiario.es per haver descobert el suposat frau

Redacció/AgènciesActualitzat

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes ha declarat aquest divendres en el judici per les irregularitats en el màster que va cursar a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC). En una sessió anterior, el dilluns passat, una professora de la universitat va confessar que va falsificar les notes de Cifuentes i que no va anar mai a classe ni va defensar el treball de final de màster. L'expresidenta, per contra, ha dit que va fer el treball i que el va exposar en un acte informal. Però no en guarda cap còpia.

"No en guardo cap exemplar. He estat buscant altres treballs que he dut a terme durant la meva vida acadèmica: no n'he trobat cap. No sé si això és normal o no, però no els he trobat", ha assegurat Cifuentes, qui a hores d'ara assegura que l'exdirector de l'Institut de Dret Públic de la URJC Enrique Álvarez Conde, mort l'any 2019, li va dir que podia aprovar sense anar a classe ni examinar-se.

Com estava previst, l'exdirigent popular ha mantingut que va realitzar la defensa del seu treball acadèmic i com a prova ha exhibit una cita extreta de la seva agenda electrònica del 2012, quan era al capdavant de la delegació de govern a Madrid. A la cita, del 2 de juliol del 2012, hi consta el text "Màster URJC" i es correspondria al dia en què suposadament va realitzar la defensa, ha assegurat.

Per acreditar la seva veracitat, la seva defensa va sol·licitar una prova pericial realitzada per l'empresa de l'ultradretà Luis Enrique Hellín, condemnat als 80 per l'assassinat de l'estudiant Yolanda González i que des de fa dècades administra una societat dedicada al peritatge criminal.
 

 

La nova prova va ser aportada per l'advocat de Cristina Cifuentes, José Antonio Choclán, uns dies abans al judici i va ser acceptada pel tribunal de la secció 15 de l'audiència madrilenya. També es va aportar un certificat acadèmic de la URJC que suposadament verificaria que l'exlíder madrilenya va superar les assignatures del curs de postgrau que va realitzar.

Cifuentes va declarar el juliol del 2018 davant la jutge instructora que va perdre el treball que va realitzar en una de les quatre mudances que va fer al seu dia i ha negat haver exercit qualsevol pressió per ordenar fer una acta falsa.

A més de Cifuentes, es jutja a la llavors professora de la URJC Cecilia Rosado i a l'exassessora de la Conselleria d'Educació, María Teresa Feito. L'expresidenta del PP s'enfronta a una petició fiscal de tres anys i tres mesos de presó, la mateixa pena que es demana per a Feito.

Rosado va ratificar el primer dia de la vista la falsificació de l'acta a instàncies de "pressions" per part d'Álvarez Conde i Feito.


Inductora de falsificació

El fiscal considera Cifuentes inductora de la falsificació d'una acta malgrat que sabia que acreditava una defensa del treball de final de màster "que mai no es va produir" i que va exhibir en diversos mitjans i xarxes socials "per evitar les nefastes conseqüències polítiques a les quals s'hauria d'enfrontar".

El fiscal assenyala Rosado com a autora de la falsificació de l'acta perquè va reconèixer els fets i va col·laborar en la investigació. L'escrit d'acusació situa en primer lloc cada un dels acusats en el càrrec que exercia quan es van produir els fets.

Així, recorda que Conde era catedràtic de Dret Constitucional a la URJC; María Teresa Feito era assessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de la URJC; Cristina Cifuentes exercia el càrrec de presidenta de la Comunitat de Madrid i Cecilia Rosado treballava com a personal laboral en la mateixa URJC.

Aquesta última va ser nomenada directora del màster en Dret Autonòmic i Local l'octubre del 2011, impartit en el curs 2011-2012 per l'Institut de Dret Públic. El referit Institut, associat a la URJC i especialitzat en estudis jurídics de postgrau, era dirigit per Álvarez Conde.

A continuació, fa referència a una informació publicada el març del 2018 al diari digital eldiario.es en què es feia constar que l'alumna Cristina Cifuentes no tenia aprovades totes les assignatures així com el treball final del màster universitari en Dret Públic de l'Estat Autonòmic de l'Institut de Dret Públic de la URJC l'any 2011/2012.

"Donada la situació que aquesta notícia li va provocar a l'acusada Cifuentes, aquesta es va posar en contacte amb la també acusada María Teresa Feito, atès que l'esmentada havia estat professora a la citada universitat durant anys i tenia una bona relació amb molts dels seus professors i el rector, així com amb l'acusat i catedràtic Enrique Álvarez Conde, perquè fes les gestions oportunes amb la finalitat de resoldre la crisi que la notícia havia provocat", afegeix la Fiscalia.
 

Enrique Álvarez Conde en una roda de premsa a la URJC (Europa Press)

Segons el fiscal, Feito va accedir al que sol·licita per l'expresidenta madrilenya i que, d'acord amb Álvarez Conde, "i sabent que Cristina Cifuentes, no havia superat totes les assignatures, no havia fet el treball de final de màster i no havia procedit a la seva defensa", van decidir que fabricarien una acta.

A l'acta se li donaria "aparença de versemblança" per acreditar de cara als mitjans de comunicació que l'expresidenta de la Comunitat de Madrid havia cursat el màster amb normalitat i superat tots els tràmits necessaris per a l'obtenció del títol acadèmic corresponent.

Així, el 21 de març del 2018, després d'una roda de premsa encapçalada pel rector de la Universitat, acompanyat per Álvarez Conde i un altre professor, per explicar la versió de la universitat sobre la notícia publicada, el catedràtic de Dret Constitucional, que seguia dirigint "de facto" tots els nivells de l'Institut de Dret Públic, va trucar a Cecilia Rosado.

Segons ella mateixa, li "va donar instruccions per confeccionar una acta en la qual es reflectís que l'acusada Cristina Cifuentes havia defensat el TFM el dia 2 de juliol del 2012 davant el tribunal conformat per l'acusada Cecilia Rosado, com a secretària, Clara Souto, com a vocal, i Alicia López de los Mozos, com a presidenta".

Per la seva banda, Cecilia Rosado, donada la "forta jerarquia" existent entre ella i el catedràtic i "davant la por de les possibles conseqüències negatives per a la seva feina si no acatava el que se li demanava", va accedir a confeccionar una acta seguint les indicacions rebudes.

És més, va fer constar "falsament" després de les dades d'identificació del màster de l'alumna Cristina Cifuentes Cuenca el nom del director, Enrique Álvarez Conde, i membres de tribunal que: "Reunits el Tribunal d'Avaluació amb data 2012.07.02, acorda atorgar a l'alumne la qualificació global de notable (7,5)", amb la seva signatura, i dues més a imitació de la de les seves altres dues companyes, les professores esmentades, Clara Souto i Alicia López de los Mozos.

A continuació va crear un e-mail a nom d'Álvarez Conde i va enviar l'acta al correu electrònic del rector, Javier Ramos López, "que ignorava les manipulacions realitzades".

Aquest mateix dia, a més, de forma "insistent" i "aclaparadora" María Teresa Feito va trucar fins a 21 ocasions al telèfon personal de Cecilia Rosado "per indicar-li que aquella situació hauria de quedar resolta com fos i que en cas contrari l'acusada Cristina Cifuentes els tallaria el cap".
 

Absolució dels periodistes que van investigar la trama

La jutgessa d'instrucció número 29 de Madrid ha acordat l'arxiu provisional de la causa que va obrir fa dos anys i mig contra el director de eldiario.es, Ignacio Escolar, i la periodista d'aquest mitjà Raquel Ejerique per desvetllar les irregularitats del màster de la llavors presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes.

El dia abans que Cifuentes declari en el judici per la presumpta falsedat documental d'aquest títol, la jutgessa Pilar Martínez Daina ha conclòs que no hi ha indicis que tots dos periodistes hagin pogut incórrer en el delicte de revelació de secrets pel qual es va querellar Cifuentes i pel qual han estat imputats des de juny del 2018.

També acorda el sobreseïment provisional de les actuacions contra el professor que els va entregar les captures de pantalla que mostraven la falsificació de les actes, que posteriorment va ser confessada per una altra de les imputades en la causa de Cifuentes.

La jutge va arribar a imputar també l'informàtic de la URJC que va fer les captures de pantalla, el seu cap de servei i la llavors gerent de la universitat, dels quals --segons el tècnic-- hauria rebut l'ordre dins d'una investigació de la possible falsificació de l'expedient de Cifuentes.

La magistrada va rebre al juny del 2018 un informe de la URJC i un altre de la UCO de la Guàrdia Civil que coincidien en la impossibilitat de determinar qui havia accedit als ordinadors, en tant que els periodistes es van negar a revelar les seves fonts d'informació.

Ara sosté que de les diligències practicades aquests dos anys no es desprenen indicis suficients de comissió de delictes per part dels investigats.

En el cas dels periodistes, planteja la jutgessa en la seva interlocutòria d'arxiu que en aquest supòsit l'exercici del dret a la llibertat d'informació empara les seves publicacions, atès que es tractava d'un assumpte de rellevància pública i les dades publicades servien per aprofundir en la credibilitat de la informació publicada.

ARXIVAT A:
Cristina Cifuentes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut