Aparell que mesura el nivell d'ones electromagnètiques dins un domicili.
Aparell que mesura el nivell d'ones electromagnètiques dins un domicili. (Foto:ACN)
Barcelona

Científics de 13 països es proposen aclarir si les ones electromagnètiques són perjudicials per a la salut o no

Tot i que les comunicacions sense fils ens fan la vida més fàcil, la comunitat científica no es posa d'acord sobre si les radiacions electromagnètiques que emeten els aparells tecnològics són perjudicials per a la salut. Un ambiciós projecte europeu, que arrenca a Barcelona i que agrupa 13 investigadors, n'estudiarà els efectes.

RedaccióActualitzat

Avui dia hi ha moltes conclusions diferents sobre els efectes que tenen sobre la salut els camps electromagnètics. Tot i que les comunicacions sense fil ens fan la vida més fàcil, la comunitat científica no es posa d'acord sobre si les radiacions electromagnètiques que emeten els aparells tecnològics són perjudicials per a la salut.

D'aquesta manera, arrenca a Barcelona un ambiciós projecte europeu que agrupa investigadors de 13 països per estudiar els efectes de les ones electromagnètiques en la salut humana.

Les radiacions electromagnètiques provenen d'antenes de telefonia mòbil, de la televisió, dels smartphones i del wi-fi entre d'altres. El màxim permès és de 28 volts per metre, però hi ha investigadors que asseguren que les radiacions molt per sota dels màxims legals afecten profundament la biologia humana i poden causar càncer, infertilitat i problemes neurològics, entre d'altres. Això ho afirmen organitzacions com Bioinitiative, mentre que n'hi ha d'altres que diuen que són inofensives.

Elisabeth Cardis, coordinadora del programa de radiacions del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), reclama la necessitat de fer més estudis per confirmar els efectes reals de les radiacions que desprenen els aparells tecnològics. Aquest projecte, GERoNIMO, que ha de durar cinc anys, és l'esforç més ambiciós fet fins ara per investigar els efectes de les tecnologies sense fil en la salut humana.

Balaguer mesura de manera gratuïta les radiacions que reben els habitatges

La Generalitat ha engegat un projecte perquè en alguns municipis, com ara Balaguer, els ciutadans puguin saber de manera gratuïta els nivells d'ones que reben als seus domicilis.

Un tècnic de l'Ajuntament de Balaguer ha començat a visitar domicilis particulars de la població per mesurar les emissions electromagnètiques. L'aparell mesura les emissions generades per sistemes de radiocomunicació per controlar que no superin els màxims establerts per la normativa i, per tant, no suposin cap risc per a la salut.

De fet, els resultats de les proves fetes fins ara a Balaguer han permès confirmar que els nivells d'emissió estan molt per sota dels límits permesos, a un volt per metre. El servei és gratuït i està destinat a tots aquells ciutadans que vulguin saber quin és el nivell d'ones radioelèctriques a casa seva. A més, els usuaris rebran les dades per escrit, que també seran recollides per la Generalitat per fer el mapa radioelèctric de Catalunya.

 

 

Anar al contingut