Ciberatac a Ucraïna mentre el Pentàgon acusa Rússia de preparar atacs de falsa bandera

Washington acusa Moscou de preparar sabotatges com a excusa per envair Ucraïna i Rússia adverteix que se li acaba la paciència

Actualitzat

L'OTAN ha anunciat que signarà un acord amb Ucraïna per reforçar la seva cooperació contra els ciberatacs, poques hores després d'un hacking massiu que ha afectat aquest divendres diversos ministeris ucraïnesos. L'acord, que es firmarà aviat, preveu sobretot l'accés d'aquest país a la plataforma d'intercanvi d'informació de programari maliciós de l'OTAN.

L'atac massiu als servidors de diversos ministeris ucraïnesos suposa un episodi més en l'espiral de tensió que es viu entre Ucraïna i Rússia. Entre les pàgines oficials afectades hi ha la del gabinet de ministres o les dels ministeris d'Afers Estrangers, d'Educació i d'Emergència.

Kíev s'ha afanyat a afirmar que les dades personals dels ciutadans estan segures, cosa que contradiu el missatge intimidador dels pirates informàtics a la població: "Tingueu por i espereu el pitjor; això és pel vostre passat, present i futur".

S'està investigant la procedència dels hackers, però Kíev i també les institucions europees assenyalen Moscou, que ha desplegat més tropes a la frontera ucraïnesa. A falta de proves sobre qui hi ha al darrere, Kíev recorda que ja han patit anteriorment ciberatacs procedents de Rússia, que la diplomàcia russa sempre ha negat.

La Unió Europea ja ha dit que ajudarà Ucraïna a fer front al problema. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, no acusa directament Rússia, però no amaga les seves sospites:

"Ho estem investigant. No es pot assenyalar ningú. No en tinc proves, però és fàcil d'imaginar", ha dit Borrell.

Moscou ha enviat més tropes a la frontera amb Ucraïna
Moscou ha enviat més tropes a la frontera amb Ucraïna (Reuters /Valentyn Ogirenko)

El Pentàgon alerta d'una operació de "falsa bandera"

El Pentàgon assegura que té informacions que apunten que Rússia "treballa activament" en una suposada operació de "falsa bandera" que els serveixi de pretext per entrar en territori ucraïnès. Una operació, segons el portaveu del Pentàgon, "dissenyada perquè sembli un atac contra ells o la seva gent, o contra gent que parla rus a Ucraïna, com a excusa per entrar-hi". Segons el Pentàgon, "és difícil que aquestes activitats es facin sense el coneixement o el vistiplau dels nivells més alts del govern rus".

Washington, com la Unió Europea i l'OTAN, s'ha ofert per ajudar Ucraïna, mentre que Moscou nega qualsevol implicació en l'atac informàtic i denuncia que l'OTAN no vulgui renunciar a continuar ampliant els seus socis cap a l'est d'Europa.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, assegura que se'ls està "acabant la paciència" i exigeix garanties que les negociacions amb Europa comptin amb el suport dels Estats Units. Mentrestant, l'exèrcit rus continua fent exhibició de força amb moviments militars a la frontera amb Ucraïna, on ja té 100.000 soldats, i amb simulacres, televisats, que recorden la invasió del 2014.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaEstats UnitsUnió EuropeaJosep Borrell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut