Telefónica adverteix els usuaris que han de canviar la contrasenya del rúter (iStock)

Ciberatac a Movistar i O2: recomanen als clients que canviïn la contrasenya del rúter

L'empresa assegura que l'únic que podrien fer els ciberatacants seria fer servir la xarxa wifi, perquè no s'han filtrat dades com adreces o noms

RedaccióActualitzat

Telefónica ha detectat un ciberatac i està avisant els clients afectats. Segons han confirmat a TV3 fonts de la companyia, s'ha produït un "accés no autoritzat a les dades de configuració del rúter d'un grup de clients, no de tots".

Són clients de Movistar i també d'O2, encara que es desconeix el nombre exacte de persones afectades. Asseguren que els atacants no han accedit a "dades sensibles" com el nom, l'adreça, la facturació ni les dades bancàries.

En canvi, han pogut saber la marca del rúter, el nom de la xarxa wifi i la clau. La multinacional assegura que està enviant correus electrònics a tots els implicats, on els recomana canviar la contrasenya.

Fonts de l'empresa asseguren que l'únic que podrien fer els ciberatacants seria fer servir la xarxa wifi. I això, si aconseguissin "estar físicament a prop d'una wifi de la qual haguessin aconseguit la clau".

Un fet que consideren "difícil" perquè les dades obtingudes no estan vinculades a cap nom ni adreça. En el mateix comunicat, l'operadora remarca que les dades sostretes "no es poden explotar de manera remota".

Què diu el correu adreçat als afectats

En el text del correu electrònic que s'ha enviat, l'equip de seguretat de Movistar explica que ha detectat un "accés no autoritzat" a les dades tècniques o de configuració d'alguns equips que presten serveis associats al número de telèfon fix.

Es tracta d'equips com el rúter, el descodificador de la televisió o bé l'amplificador del wifi. La recomanació explícita és canviar la contrasenya d'accés a la wifi per incrementar la seguretat de la xarxa i evitar "un possible accés no desitjat".

L'any passat un altre ciberatac a Movistar va afectar milers de clients.

L'empresa va patir un altre ciberatac l'any passat que va afectar milers de clients (ACN/Lluís Sibils)

Com tornar a configurar el rúter

L'empresa ha elaborat una guia per poder canviar les claus de seguretat del rúter. S'ha d'accedir al Portal Alejandra, una web que ajuda a configurar el rúter de manera més senzilla.

Des del portal, també es pot canviar la contrasenya del wifi, una mesura de seguretat que es recomana anar seguint de manera periòdica.

Bàsicament, cal iniciar la sessió dins l'àrea privada Mi Movistar, accedir a l'apartat de WiFi/Contrasenyes i, des d'allà, introduir la nova clau alfanumèrica de 8 caràcters, com a mínim.

En el cas d'O2, la segona marca de Telefónica a Espanya, caldrà accedir al Menú i buscar el comandament Canvi de contrasenya del rúter.

 

ARXIVAT A:
PolicialTecnologiaCiberdelicte
Anar al contingut