Christina Koch, una astronauta de rècord fa l'estada més llarga d'una dona a l'espai
Koch surt de la Soiuz MS-13 minuts després d'aterrar (NASA/Bill Ingalls via Reuters)

Christina Koch torna a la Terra després de l'estada més llarga d'una dona a l'espai

Hi ha estat 328 dies, però la marca masculina es troba en 437,7 dies des del 1995

Actualitzat

L'astronauta nord-americana Christina Koch ha tornat a la Terra aquest dijous al matí, després de batre el rècord de permanència a l'espai per a una dona. S'hi ha estat 328 dies.

Koch ha aterrat a l'estepa del Kazakhstan juntament amb l'italià Luca Parmitano i el rus Alexandr Skvortsov. 

Christina Koch és enginyera i va ser seleccionada per la NASA a la promoció del 2013. La seva estada a l'Estació Espacial Internacional es preveia més curta, però una modificació en el programa l'ha fet quedar-s'hi fins ara. Així mostrava en el seu compte de Twitter l'alegria d'entrar a la nau Soiuz que la tornaria a la Terra:

 


El 28 de desembre, Koch va superar la marca anterior per a una dona. La tenia la bioquímica Peggy Whitson, amb 289 dies. Whitson, ja retirada, segueix sent la dona que més temps ha passat a l'espai: sumant els seus 3 vols hi ha estat 665 dies. En homes, la marca la té el rus Gennady Padalka, que en 5 vols va sumar 878 dies.

L'estada més llarga per a una dona no és l'única marca que ha aconseguit Koch. A l'octubre va fer el primer passeig espacial totalment femení, juntament amb Jessica Meir. Un passeig previst anteriorment es va haver de suspendre per falta de vestits d'astronauta amb talles de dones.

Un cop a la Terra, Koch ha declarat que trobarà a faltar la microgravetat:

"És francament divertit estar en un lloc on pots saltar al voltant del sostre i del terra quan vulguis."

El rècord d'estada més llarg a l'espai el segueix tenint el rus Valeri Polyakov, que el 1995 va tornar a la Terra després d'estar-hi 437,7 dies seguits. Darrera seu hi ha un altre rus, Serguei Avdeyev, que el 1999 hi va estar 379.6 dies. 

A la classificació, Christina Koch ocupa el cinquè lloc, si bé la precedeixen dues parelles que van fer missions conjuntes. El 1988, el rus Vladímir Titov i l'azerbaidjanès Musa Manarov s'hi van estar 365 dies exactes. I el 2016, el rus Mikhaïl Kornienko i el nord-americà Scott Kelly van tornar a la Terra després d'estar 340,4 dies en òrbita.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologia
Anar al contingut