Estats Units

Chelsea Manning vol ser senadora demòcrata per l'estat de Maryland

L'exsoldat dels EUA va ser condemnada per la filtració de documents classificats a WikiLeaks i Barack Obama li va commutar la pena

Juli RodésActualitzat

Chelsea Manning, l'exsoldat transgènere de l'exèrcit dels Estats Units condemnada per haver filtrat dades a WikiLeaks, vol ser senadora del Partit Demòcrata.

En concret, Manning aspira a ser nominada candidata demòcrata al Senat per l'estat de Maryland, i ja ha presentat la documentació necessària a la Comissió Electoral Federal. Les pròximes eleccions per renovar un terç del Senat s'han de fer al novembre d'aquest any, coincidint amb la meitat del mandat presidencial. 

La informació ha estat avançada pel diari "The Washington Post", que no ha obtingut resposta dels seus intents de contactar amb Manning. Presentant candidatura al Senat, Manning disputaria l'escó a l'actual senador demòcrata per Maryland, Ben Cardin, de 74 anys, elegit per primera vegada el 2006 i reelegit el 2012, quan va superar àmpliament el candidat republicà. Els senadors són elegits per un terme de sis anys.

 

Cardin té molts partidaris entre els demòcrates de Maryland, però, segons alguns analistes, Manning podria obtenir el suport dels ciutadans partidaris de tirar endavant una agenda més progressista.

Chelsea Manning, de 30 anys -l'edat mínima per ser senador-, era coneguda com a Bradley Manning quan el 2013 va ser declarat culpable de la major filtració de documents classificats de la història dels Estats Units. En concret, va facilitar més de 700.000 cables diplomàtics, vídeos i altres documents sobre les guerres de l'Iraq i l'Afganistan a WikiLeaks, el portal d'internet fundat per Julian Assange. 

 

Manning, que en el moment dels fets treballava com a analista d'intel·ligència militar a l'Iraq, va ser sentenciat a 35 anys de presó. En total n'hi va passar 7 (3 dels quals en presó preventiva) fins que, l'any passat, poc abans d'acabar el seu mandat, l'anterior president, Barack Obama, li va commutar la condemna

Després de ser condemnada, Manning va fer pública la seva condició de transgènere, però l'exèrcit li va negar el tractament amb hormones mentre fos a la presó. Després de dos intents de suïcidi, Manning va ser traslladada a una cel·la de confinament en solitari.

Anar al contingut