Riad

Chávez adverteix Washington que si envaeix l'Iran el preu del petroli pot arribar als 200 dòlars

El president de Veneçuela torna a acaparar l'atenció mediàtica en una cimera, aquesta vegada la que reuneix a Riad els socis de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). En aquest marc, Hugo Chávez ha llançat un advertiment a Washington: "Si els Estats Units comet la bogeria d'envair l'Iran, el preu del petroli potser no arriba a 100 dòlars, arriba a 200". També ha demanat que l'OPEP sigui un agent polític actiu. El rei saudita Abdallah bin Abdelaziz ha defensat una posició més moderada i ha considerat que l'anomenat "or negre" no s'ha de convertir en un "mètode de conflicte".

Actualitzat
Hugo Chávez ha estat l'últim a arribar a Riad, només mitja hora abans que comencés la inauguració de la cimera de l'OPEP, que ha de deliberar sobre l'estabilització del mercat i la futura estratègia de l'organització, i ràpidament s'ha convertit en el protagonista llançant un missatge enverinat al seu enemic acèrrim, George Bush. El veneçolà ha augurat que el preu del barril de petroli pot créixer fins a doblar l'actual, és a dir, fins als 200 dòlars.

Això passaria, segons Chávez, si els Estats Units decideixen envair l'Iran amb l'excusa del programa nuclear de Teheran. Aquest increment també es podria donar, ha afegit, si el pes militar nord-americà cau sobre Veneçuela, que aquest divendres va anunciar que iniciaria un programa nuclear amb finalitats pacífiques. Veneçuela és el país que disposa d'unes de les reserves de petroli més grans fora de l'Orient Mitjà i el quart proveïdor nord-americà.

L'amfitrió de la cimera, el rei saudita Abdallah bin Abdelaziz, ha rebatut les paraules desafiants del mandatari veneçolà assegurant que el petroli és una energia de construcció i no ha de convertir-se en un mètode de conflicte. També ha instat consumidors i productors a intensificar la seva cooperació en els àmbits de l'energia, el clima i el medi ambient. En aquest sentit, Abdelaziz ha anunciat que el seu país, el principal productor i exportador del món, destinarà 300 milions de dòlars a un programa d'investigació d'aquests camps.

Chávez també ha demanat als seus socis a l'OPEP que transformin aquesta organització petrolera en un agent polític actiu per "exigir respecte als nostres països i perquè els països desenvolupats deixin de dirigir amenaces contra els membres del càrtel. El monarca saudita ha estat també l'encarregat de la rèplica, recordant que des de la creació de l'OPEP els objectius principals de l'organització han estat protegir els interessos dels països membres i protegir l'economia mundial dels tremolors sobtats del preu del cru, i que encara són els mateixos avui dia.

Respecte a l'actual preu del petroli, que ratlla els 100 dòlars, Chávez l'ha considerat una quantitat justa, el que permet albirar que no serà fàcil convèncer-lo perquè, com han demanat els països consumidors, els països productors adoptin mesures per rebaixar la pressió del preus amb un increment del nombre de barrils al mercat.

En aquest aspecte les posicions del veneçolà i el saudita han estat més pròximes. Abdelaziz creu que amb els actuals nivells d'inflació, el preu del cru no pot ser equivalent al que tenia a principis dels 80. També ha criticat les connotacions negatives que s'atribueixen al petroli, assegurant que no són tan greus com es vol fer creure i denunciant que la imposició d'impostos excessius a la venda del cru perjudica tant productors com consumidors.
Anar al contingut