Cervera

Cervera nega ara lleialtat a Felip V i vol estudiar la condició de comte de la ciutat del príncep Felip

L'ajuntament de la capital de la Segarra nega que la ciutat fos fidel a Felip V i assegura que estudiarà la condició de comte de la ciutat del príncep Felip perquè se senten "incòmodes".

RedaccióActualitzat
Cervera vol revisar la seva relació amb els Borbons, la present i la passada. Mirant enrere nega la fidelitat de la ciutat a Felip V. En l'actualitat, diu que se sent incòmoda amb el fet que el Príncep d'Astúries ostenti també el títol de comte de Cervera.

Amb motiu del 300 aniversari, l'any 2014, de la fi de la Guerra de Successió, Cervera ha revisat el seu passat centrant-se especialment en la seva relació amb el guanyador d'aquell conflicte, Felip d'Anjou, més conegut com a Felip V.

La decisió de concedir a la ciutat l'única universitat que va quedar oberta en territori català, sempre s'ha interpretat en els llibres d'història com la recompensa a la lleialtat de la ciutat a Felip V.

Segons l'ajuntament, però, historiadors locals han trobat documents, entre ells algunes actes de la paeria, que demostren que això no és així i que, fins i tot, en alguns moments la ciutat va donar suport a Carles d'Àustria.

Comte de Cervera

En declaracions a Catalunya Ràdio, l'actual paer, Ramon Royes, també diu que estudiaran la condició de comte de la ciutat del príncep Felip, amb la qual asseguren que no se senten còmodes.

Aquest títol, creat el 1353 per Pere III el Cerimoniós, és propi dels hereus al tron de la Corona d'Aragó. Des de 1977, els títols lligats a l'antiga monarquia aragonesa són ostentats pel príncep Felip de Borbó. Aquest, per bé que no en fa pràcticament ús públic, va assumir el títol de comte de Cervera en una cerimònia d'homenatge popular durant una visita oficial l'any 1996.

La seva condició d'hereu de la Corona d'Aragó també li atorga els títols de príncep de Girona, duc de Montblanc i senyor de Balaguer.
Anar al contingut