Peter Handke rep el Premi Nobel de Literatura a Estocolm (EFE-EPA/Jonas Ekstromer)
Peter Handke rep el Premi Nobel de Literatura a Estocolm (EFE-EPA/Jonas Ekstromer)
Estocolm

Cerimònia dels Nobel amb polèmica pel premi de literatura a Peter Handke

L'elecció de Handke com a Nobel del 2019 ha provocat rebuig i boicots per la seva postura prosèrbia durant la guerra dels Balcans

Laura GalánActualitzat

L'entrega dels Premis Nobel ha estat enfosquida aquest any per la polèmica que ha provocat atorgar el premi de literatura a l'escriptor austríac Peter Handke.

Hi ha hagut protestes al carrer i, en la cerimònia, l'atenció s'ha centrat sobretot en ell, un dels 14 guardonats.

S'acusa Handke d'haver donat veu al nacionalisme serbi més radical durant la guerra dels Balcans i de minimitzar les matances de Srebrenica.

El seu posicionament proserbi, els dubtes sobre el genocidi dels musulmans d'aquell país o el seu discurs en el funeral de Milosevic han aixecat les protestes de molts grups i, fins i tot, de governs com el d'Albània o Turquia que han demanat que se li retiri el guardó.

Protesta al carrer durant l'entrega dels Premis Nobel a Estocolm (Reuters/Stina Stjernkvist)

A la cerimònia d'entrega del premi, però, ha estat presentat com un escriptor "profundament contemporani".

El president del Comitè del Nobel de Literatura, Anders Olsson, ha destacat que Handke, després de la seva prolífica carrera, no només "ha fet realitat el seu somni d'una nova prosa", sinó una escriptura que ha influït en "diverses generacions d'escriptors" de l'Europa de postguerra.

Es torna a posar sobre la taula, així, el debat sobre la prevalença de l'art o de la ideologia d'un creador.

 

Olga Tokarczuk i Peter Handke, Premis Nobel de Literatura 2018 i 2019 (Reuters/Jonas Ekstromer)

Doble Nobel de Literatura

Aquest any, excepcionalment, hi ha hagut doble Nobel de Literatura. L'any passat es va ajornar per l'escàndol de filtracions sexuals que va esquitxar l'Acadèmia Sueca.

I aquest any la polèmica amb Handke no ha aconseguit eclipsar la guanyadora del Nobel del 2018, la polonesa Olga Tokarczuk, quinzena dona que ho aconsegueix.

"Vaig tenir la reacció espontània de dedicar el premi als demòcrates de Polònia i vaig demanar a la gent que voti a favor de la democràcia i contra les tendències totalitàries. Un discurs que va ser ben rebut i que penso que podria tenir efectes en les pròximes eleccions."

Contingut polític d'aquesta escriptora i activista mediambiental que en el seu discurs també va alertar de la crisi climàtica i va defensar el poder empàtic de la literatura.


Els altres Nobel

La cerimònia del Nobel ha començat amb un al·legat a favor dels joves que defensen les evidències científiques sobre el canvi climàtic i que lluiten contra aquesta emergència.

En Física han estat premiats els suïssos Michel Mayor i Didier Queloz del primer exoplaneta i James Peebles, pels seus estudis sobre l'evolució de l'univers.

La francesa Esther Duflo ha estat la segona dona a aconseguir el Nobel d'Economia i l'ha rebut amb Abhijit Banerjee i Michael Kremer pels seus treballs per entendre millor les causes de la pobresa i trobar fórmules eficaces per alleujar-la.

El Nobel més vell de la història, amb 97 anys, és John Goodenough, pare amb Stanley Whittingan i Akira Yoshino de la bateria de liti, que ha contribuït a la revolució mòbil i simplifica l'ús de les fonts d'energia renovable, cosa per la qual ha rebut el Nobel de Química.

El Nobel de Medicina ha estat per William Kaelin, Gregg Semenza i Peter Ratcliffe, pel seu descobriment de com les cèl·lules s'adapten a l'oxigen disponible, cosa que obre la porta a tractament contra el càncer i l'anèmia.

Unes hores abans, a Oslo, el primer ministre d'Etiòpia ha rebut el Nobel de la Pau. Abiy Ahmed Ali ha fet una crida a la unitat nacional i contra la divisió per garantir la democràcia al seu país.

Ahmed, de 43 anys, ha estat guardonat pels seus esforços per la pau i la cooperació internacional, i per la seva iniciativa de resoldre el conflicte fronterer entre Etiòpia i Eritrea.

Els Premis Nobel estan dotats amb 9 milions de corones sueques (831.000 euros) per categoria, a repartir entre els premiats.

 

ARXIVAT A:
Premi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut