El líder del PSC, Salvador Illa, intervenint durant el ple del Parlament
El líder del PSC, Salvador Illa, intervenint durant el ple del Parlament

CEO: un PSC a l'alça guanyaria les eleccions, ERC es mantindria i Junts perdria suport

El PP notaria l'efecte Feijóo i pujaria fins a ser la quarta força, en detriment de Vox i Ciutadans, que perdrien escons

Actualitzat

El PSC guanyaria les eleccions al Parlament si se celebressin ara, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) d'aquest mes de juliol. L'enquesta dona als socialistes entre 36 i 42 escons, augmentant considerablement els suports respecte a les eleccions del 2020.

Esquerra es mantindria en segona posició, lleugerament a l'alça, amb una forquilla entre 31 i 37 escons. En canvi, Junts perdria suports, baixaria en escons i es quedaria entre els 22 i els 27.

La CUP mantindria pràcticament els mateixos resultats que a les passades eleccions, mentre que el PP, amb l'efecte Feijóo, pujaria i passaria de 3 diputats a una forquilla d'entre 9 i 14, en perjudici tant de Vox com de Ciutadans, tots dos amb tendència a la baixa i que podrien perdre força suport. En Comú Podem obtindria entre 4 i 7 escons, també amb tendència a la baixa.

Amb aquesta estimació de vot, els partits independentistes podrien mantenir la majoria si obtenen els resultats de la franja alta de la forquilla. Per la part baixa, per contra, la majoria independentista no es donaria.


Baixa el suport a la independència
Pel que fa al suport a la independència, guanyaria clarament el NO, amb un 52%, mentre que els partidaris del es quedarien en un 41%, un dels percentatges més a la baixa dels últims anys. Respecte al baròmetre anterior, es detecta un creixement dels contraris a la independència de 4 punts i una baixada dels partidaris de 3 punts.

Quan es formula la pregunta amb 4 opcions, la independència obté un 34% de suport; el federalisme, un 22%; la comunitat autònoma, un 30%, i el regionalisme, un 8%. La sèrie mostra una relativa estabilitat des de l'estiu del 2019, amb un lleuger repunt de les opcions autonomista i regionalista.

 

ARXIVAT A:
JxCatERCCsPSCEn comúPPCUPVox
Anar al contingut