Allau de voluntaris que ajuden en la neteja de Sant Llorenç des Cardassar
Allau de voluntaris que ajuden en la neteja de Sant Llorenç des Cardassar
Sant Llorenç des Cardassar

Centren en un torrent la recerca del nen desaparegut per l'aiguat a Mallorca

Una allau de voluntaris es bolca a ajudar els veïns afectats, que comencen a fer balanç de pèrdues

Actualitzat

Aquest dissabte es reprèn la recerca del nen desaparegut des de dimarts per les inundacions de Sant Llorenç des Cardassar, a Palma. Els equips de rescat han pentinat el torrent de son Carrió pam a pam i aquest dissabte continuaran la recerca. Fins ara, s'han recuperat 12 cadàvers.

Mentrestant, les autoritats han limitat el nombre de voluntaris que volen ajudar en les tasques de neteja del poble i els han derivat cap a la localitat de s'Illot, on va desembocar el torrent, mentre els veïns comencen a fer balanç de tot el que han perdut i el govern balear es defensa de les crítiques davant la seva actuació davant el temporal.

 

 

Recerca del nen desaparegut

La recerca del nen se centra al terme de son Carrió. El menor anava en cotxe amb la seva mare i una germana quan l'aigua se'ls va endur. La mare va poder salvar la nena, però ella i el nen van ser arrossegats per l'aigua. El cos de la dona va aparèixer dimecres. El nen el busquen a prop d'on dijous es van trobar objectes seus. Ho confirmava el responsable de comunicació de la Guàrdia Civil, Paco Molina:


"Hem centrat la recerca al torrent a la zona de son Carrió, en un tram on ahir van aparèixer objectes personals del nen desaparegut. Aquesta zona del torrent es delimitarà amb unes cintes i no hi podrà accedir ningú més que personal del dispositiu, perquè es fa una recerca intensiva i detallada de la zona."

 

 

Fins ara s'han recuperat 12 cadàvers, 7 homes i 5 dones, 6 són estrangers, entre turistes i residents a la zona.

Els bombers han estat revisant els edificis de la zona afectada pels aiguats i han hagut de desallotjar tres edificis.

 

Tornar a la normalitat

Des d'aquest divendres, una trentena de treballadors socials visiten casa per casa els veïns afectats per saber què necessiten. La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, n'explica l'objectiu.

"Per avaluar quines són les pèrdues de les famílies en relació amb el que són els estris domèstics. Per intentar ajudar-los econòmicament i perquè puguin adquirir de forma ràpida el que hagin perdut: un llit, un matalàs, una cadira, una taula, una nevera, una cuina, un forn, ajudant en la instal·lació elèctrica... el que es consideri imprescindible per poder fer una vida normalitzada i poder fer una vida quotidiana."

Hi ha persones que ho han perdut tot. Els qui tenien els béns assegurats cobraran del consorci estatal, mentre que la resta rebran les ajudes provinents de les diferents administracions.

 

Dilluns tornaran a obrir les escoles que van haver de tancar, per recuperar la rutina.

"Aconseguir aquesta normalització. Que el dilluns els nens comencin a escola, que pràcticament serà tota la classe de cada centre, i, per tant, això facilita el procés terapèutic. Després hi haurà els psicòlegs, els pedagogs i el mateix mestre, que podran començar a elaborar. L'important és que es verbalitzi, s'expliqui, s'intenti racionalitzar, s'expliqui als infants que poden expressar aquests sentiments, que no s'ho han d'amagar, que és bo plorar."

Centenars de voluntaris

Centenars de persones, no se sap quantes, –1.100 segons el registre de voluntaris de la Direcció General d'Emergències del govern balear–, però moltes més que no s'han apuntat enlloc, omplen els carrers i les cases afectades de Sant Llorenç i son Carrió, per ajudar.

Els voluntaris no han fet cas de les recomanacions i han vingut al poble amb galledes, escombres i el que tenien per donar un cop de mà. Molts han aprofitat el dia de festa.

 

Les autoritats van fer una crida perquè no hi anessin més persones. Tenien por que hi hagués caos per massa voluntaris, però no n'hi ha. Tothom fa feina, persones de tot arreu i de totes les edats, pels carrers i les cases. Netegen, treuen fang, aigua, tot el que s'ha de llençar. Altres reparteixen begudes, llençols, tot el que pugui ser necessari. Davant de la impotència de la destrossa, els veïns agraeixen la resposta de la gent.

Empreses i entitats han donat el material necessari i el menjar que s'ha consumit, en cas que no en portessin.

 

 

Per dissabte i diumenge ja està plena la llista oficial de voluntaris inscrits, però es tem que res no impedirà que n'hi arribin molts més. Els responsables d'Emergències que els coordinen destaquen la bona predisposició de tothom.

Reconstruir ponts i obrir carreteres

El Consell de Mallorca invertirà uns 23 milions d'euros per arreglar les 22 carreteres afectades, quatre de les quals continuen tallades. El més urgent ara és arreglar o tornar a fer els ponts que han deixat tallades les quatre carreteres.

 

 

Aquest divendres, la consellera d'Hisenda balear, Catalina Cladera, ha assegurat que "el govern ha actuat des del primer minut" per afrontar el temporal davant les crítiques per l'activació del pla Inunbal dues hores després dels primers avisos. Cladera ha afegit que dues-centes persones van ser rescatades durant les primeres hores de cases, teulats, terrats i arbres.

El rei Felip VI i la reina Letícia s'han desplaçat aquesta tarda a Mallorca per visitar les poblacions afectades i parlar amb alguns veïns.

ARXIVAT A:
Medi ambientIlles Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut