Reykjavík

Milers d'islandesos reclamen davant del Parlament la dimissió del primer ministre

Sigmundur Gunnlaugsson no pensa dimitir després d'aparèixer als "papers de Panamà" i l'oposició ja ha demanat aquesta tarda la convocatòria d'eleccions anticipades

RedaccióActualitzat

Crisi de govern a Islàndia. Milers d'islandesos han sortit al carrer per reclamar la dimissió del primer ministre, Sigmundur Gunnlaugsson, arran de les revelacions dels anomenats "papers de Panamà". Aquests documents apunten que el líder del Partit Progressista va mantenir, juntament amb la seva dona, una empresa en un paradís fiscal. Aquesta tarda, molts dels habitants de Reykjavík s'han concentrat davant del Parlament com a acte de protesta contra el cap de l'executiu.

Mentrestant, dins de la cambra parlamentària, l'oposició ha formalitzat la petició d'un vot de censura contra Gunnlaugsson. Les quatre formacions opositores -socialdemòcrates, Pirates, Esquerra Verds i Futur Brillant- han presentat la sol·licitud, sense que s'hagi especificat quan es materialitzarà. Es demana la dissolució del Parlament i la convocatòria de noves eleccions.

Unes hores abans, el primer ministre havia expressat la seva determinació a continuar al capdavant del govern i esgotar la legislatura fins les eleccions de l'any que ve. Gunnlaugsson ha defensat els "bons resultats" de la seva administració. "El progrés ha estat bo i és important que el govern islandès pugui acabar el seu treball", ha argumentat, en una entrevista al Canal 2.

El líder progressista va assumir el càrrec de primer ministre el 2013, després d'una legislatura d'executiu socialdemòcrata que va portar el país al col·lapse econòmic l'octubre del 2008. Sigmundur Gunnlaugsson va rebre el suport del Partit de la Independència. El líder d'aquesta formació Bjarni Benediktsson, ministre actual de Finances, també apareix en els "papers de Panamà".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut