Centenars de rius de tot el món contenen altes concentracions d'antibiòtics
El Danubi, al seu pas per Àustria, presenta els nivells més alts d'Europa (Pixabay)

Centenars de rius d'arreu del món contenen altes concentracions d'antibiòtics

Els investigadors alerten que això té incidència en l'aparició de bacteris resistents a aquests fàrmacs

Xavier DuranActualitzat

La majoria dels principals rius del món tenen concentracions perilloses d'antibiòtics, segons un estudi liderat per la Universitat de York. Els investigadors van analitzar mostres a 711 punts en 72 països i van trobar antibiòtics en el 65% dels llocs. En més de la setena part, a 11 punts, la concentració superava els nivells considerats segurs.

En alguns llocs el marge es superava de forma molt àmplia. És el cas de Bangladesh, on en un dels punts analitzats els nivells de metronizadol, utilitzat en diverses infeccions bacterianes, es trobava a més de 300 vegades la concentració segura.

L'anàlisi es va centrar en 14 antibiòtics d'ús comú. El que s'ha trobat a més llocs és trimetoprima, detectat a 307 dels 711 llocs. S'utilitza en infeccions del tracte urinari. La ciproflaxacina, indicada en diversos tipus d'infeccions, és el que superava més vegades els nivells segurs.

Un problema global

Els límits se superaven de forma més freqüent a Àsia i Àfrica i sobretot a Bangladesh, Kènia, Ghana, el Pakistan i Nigèria. Es trobaven sovint a la vora de plantes de tractament d'aigua, que en aquests països no solen tenir la tecnologia adequada per eliminar els antibiòtics.

Però també s'han trobat nivells elevats a Europa i a Amèrica, cosa que, segons els autors, demostra que es tracta d'un problema global. Els nivells més elevats d'Europa s'han observat a Àustria. Les mostres recollides al Danubi, al seu pas per aquest país, contenien set antibiòtics amb vora quatre vegades els límits segurs.

Es tracta del primer estudi fet a escala mundial, segons John Wilkinson, un dels coordinadors del treball:

"Fins ara, la majoria de controls d'antibiòtics en el medi s'havien fet a Europa, Nord-Amèrica i Xina. I sovint només amb uns cinc antibiòtics. En sabem molt poc sobre l'escala del problema a nivell mundial."

Per fer les anàlisis, els investigadors van enviar kits per prendre mostres a col·legues de tot el món. Les mostres es van congelar i es van enviar a la Universitat de York, on es van analitzar. Entre els rius triats hi havia alguns dels més importants, com Chao Phraya (Tailàndia), Danubi, Mekong, Sena, Tàmesi, Tíber i Tigris.

Bacteris resistents

Els investigadors han explicat que aquesta presència tan estesa i a nivells tan alts d'antibiòtics en els rius poden tenir un impacte en l'aparició de bacteris resistents a aquests fàrmacs, que s'ha convertit en un greu problema de salut. Per afrontar-lo caldran diverses mesures, segons Alistair Boxall, un dels autors:

"Caldran inversions en infraestructures per al tractament de residus i d'aigües residuals, regulacions més estrictes i i la neteja dels llocs que ja estan contaminants."

Els investigadors es plantegen ara analitzar l'impacte d'aquesta contaminació en la vida silvestre i creuen que trobaran efectes greus. Afirmen que els nivells en alguns rius de Kènia són tan elevats que els peixos no hi podran viure.

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientContaminacióSalut
Anar al contingut