El Morell

Centenars de peixos morts al Francolí l'endemà d'una fuita d'aigües residuals de Repsol

El Francolí s'ha llevat aquest dijous al matí amb 500 quilos de peixos morts, sobretot anguiles, l'endemà d'una fuita d'aigües residuals. Aquest dimecres a la matinada, el complex químic que Repsol té al Morell va tenir una fuita que va vessar al riu i que va qualificar de "menor", però el fet és que ha obligat a tallar la captació d'aigua i ha estat a punt d'arribar a la xarxa d'aigua potable de Tarragona. El vessament tòxic, que conté fenols, trigarà uns dos dies a ser retirat del riu i la mortaldat encara podria ser pitjor. La Generalitat ho considera "greu" i ja ha demanat responsabilitats a l'empresa.

Actualitzat

El trencament d'una mànega de connexió a la planta d'aigües residuals del Complex Químic de Repsol YPF al Morell va provocar, aquest dimecres a la matinada, el desbordament de la xarxa interna de recollida d'aquestes aigües, que van arribar al riu Francolí en forma d'escuma. La companyia va informar en un comunicat que es tractava d'un incident "menor" i va engegar una investigació, tal com preveuen els protocols interns.

Però l'aparició al riu just l'endemà de la fuita d'un gran nombre de peixos morts, un total de 500 quilos com a mínim, ha disparat les alarmes. Tècnics de Medi Ambient s'han fet càrrec de les tasques de retirada dels animals del fons del Francolí.

El vessament ha obligat a tallar la captació d'aigua i la Generalitat, que considera que es tracta d'un incident "greu", assegura que, a més de la mort de 500 quilos de peix, la fuita ha estat a punt d'arribar a la xarxa d'aigua potable de la ciutat de Tarragona. Finalment, però, no hi ha hagut risc per a la població. El vessament tòxic conté fenols i trigarà uns dos dies a ser retirat del riu.

Tècnics de Repsol i de l'Agència Catalana de l'Aigua s'han fet càrrec de les tasques de neteja del Francolí i de recollir mostres d'aigua per analitzar-les. Medi Ambient i el Departament d'Innovació han obert expedients contra Repsol i no descarten repercussions penals.

Anar al contingut