Beirut

Centenars de milers de persones es congreguen a Beirut per demanar la dimissió del govern de Siniora

La crisi política que divideix el Líban s'ha tornat a escenificar a Beirut. Aquest cop han estat els opositors al govern que han pres el carrer per reclamar la dimissió del primer ministre, Fuad Siniora, i exigir-li que cedeixi el poder a l'oposició prosiriana. La marxa, convocada per Hezbollah, ha recorregut els principals carrers de la capital onejant banderes libaneses i portant pancartes que acusen l'actual govern de plegar-se als interessos nord-americans. Mentrestant, tropes de combat de l'exèrcit i també forces armades de la policia han tancat les principals carreteres i han blindat encara més la seu del govern, on Siniora i els seus ministres es troben allotjats des de l'1 de desembre passat.

Actualitzat
Milers de manifestants han respost a la crida de Hezbollah i els partits de l'oposició i s'han reunit al centre de Beirut, en un nou ressorgiment de les protestes del carrer que al llarg dels últims 10 dies han contribuït a paralitzar l'escena política libanesa. Demanen la renúncia del primer ministre, Fuad Siniora, i que cedeixi el poder als partits prosirians.

La crisi política ha dividit també el país en un context de grups sectaris: la majoria dels sunnites advoquen pel seu primer ministre, mentre que els xiïtes han expressat el seu suport al grup radical Hezbollah. Les faccions cristianes es troben al mig del conflicte, amb l'opinió dividida.

Milers de persones han acampat des de la matinada de dissabte en dues places del centre de Beirut, on a primera hora se'ls han unit uns quants milers de persones més. Molts d'aquests manifestants onejaven banderes libaneses o de Hezbollah, mentre s'escoltaven himnes en honor a la guerrilla a través de diverses desenes de megàfons. Al cap de la manifestació, una enorme pancarta on es podia apreciar Sinora besant la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, durant la seva visita a Beirut. La pancarta resa: "Gràcies, Condy".

Els polítics del país no fan gaire per millorar la situació. Precisament dissabte, el president libanès, Emile Lahoud, va rebutjar acceptar l'esborrany de l'acord que va rebre de mans del gabinet per a la creació d'un tribunal internacional que s'encarregui de jutjar els sospitosos per l'assassinat de l'exprimer ministre Rafiq Hariri. Lahoud, un dur aliat de Síria, ha argumentat que el govern del primer ministre no té legitimitat constitucional per presentar el document. Al carrer, les milícies de Hezbollah continuaven per novè dia consecutiu les protestes per enderrocar l'executiu de Siniora, després del fracàs de la creació d'un govern d'unitat nacional.

Forta presència policial

Milers de soldats i policies libanesos estan en alerta per la massiva manifestació convocada per l'oposició per fer caure al govern prooccidental. Els militars han reforçat la seva presència a les entrades de la ciutat i al centre de Beirut. Els principals carrers han estat tallats i vehicles blindats controlen els accessos.

Un imponent cordó de seguretat envolta l'edifici ministerial, que data de l'època dels otomans, protegit per una triple barrera de filferro i blocs de ciment. A pocs metres d'aquest, l'oposició ha instal·lat tendes de campanya on milers de persones acampen des del començament de les manifestacions, l'1 de desembre passat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut