Centenars de criminals d'arreu del món cauen en la trampa d'un troià creat per l'FBI

Van oferir una aplicació de mòbil encriptada com si fos un producte subversiu i unes 300 xarxes delictives d'arreu del planeta l'han estat utilitzant durant un any i mig

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una macrooperació policial mundial ha aconseguit desmantellar uns 300 grups dedicats al narcotràfic que operaven a un centenar de països gràcies a una aplicació de mòbil encriptada.

És el que han explicat aquest dimarts l'FBI, l'Europol i altres cossos policials, que asseguren que han detingut 800 persones en 700 operacions arreu del planeta.


Aplicació "encriptada"

L'eina utilitzada ha estat una aplicació de mòbil anomenada ANOM, pretesament encriptada i molt segura, creada en secret conjuntament per l'FBI i la policia australiana el 2019.

Van aconseguir que alguns delinqüents amb molta fama hi confiessin, i aquesta va ser la porta d'entrada a tot un seguit de xarxes criminals internacionals.

Segons han explicat, va ser clau el traficant de drogues australià Hakan Ayik, que la va recomanar a tothom després de començar a utilitzar-la.

Agents de la policia federal australiana amb un detingut en l'operació Ironside (Reuters)


27 milions de missatges

ANOM no es descarregava des de cap servidor, sinó que els usuaris la rebien instal·lada en un telèfon mòbil que no podia ni trucar ni enviar correus electrònics.

En 18 mesos s'haurien repartit uns 12.000 telèfons amb l'aplicació, i això hauria permès a les policies veure 27 milions de missatges que els delinqüents es van enviar per la xarxa.


Operació Escut de Troia

Segons han explicat aquest dimarts els responsables d'Europol, en l'operació, feta a 17 països, s'han decomissat 30 tones de drogues i 148 milions de dòlars en efectiu i en criptomonedes.

"L'operació Trojan Shield (Escut de Troia) dona un cop important al crim organitzat a tot el món."

 


 

A Austràlia, Ironside

Hi han participat les policies dels Estats Units, els Països Baixos i Suècia entre altres, i on ha obtingut més rendiment ha estat a Austràlia, on l'operació s'ha anomenat Ironside.

Reece Kershaw, comissari de la policia federal d'aquest país, ha explicat que podien seguir en temps real les converses per l'aplicació.

A Austràlia han detingut 224 persones, 3 tones de drogues i 45 milions de dòlars, i també asseguren que han pogut evitar assassinats planificats per les xarxes.

Bosses de droga decomissada per la policia federal australiana en l'operació Ironside (Reuters)

Segons ha explicat Europol, les xarxes de delinqüents busquen sempre sistemes de comunicació encriptada per poder-se comunicar amb seguretat.

En l'últim any s'havien desmantellat dues plataformes d'aquest tipus, EncroChat i SkyECC, que ja van permetre conèixer com operaven:

"Aquestes dues operacions han proporcionat dades de gran valor sobre quantitats sense precedents d'informació intercanviada pels delinqüents."

La plataforma ANOM els va oferir una xarxa similar amb les característiques que buscaven, com ara el poder esborrar remotament els missatges, i hi van caure de quatre grapes.

 

 

ARXIVAT A:
PolicialNarcotràficTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut