Una conferència a la trobada de la penedesfera. (Foto: David Andreu)
La pendesfera aplega les dues comarques pendesenques, l'Anoia i el Garraf. (Foto: David Andreu)
janquim

Centenars de bloguistes catalans s'agrupen en esferes locals

L'activitat dels bloguistes catalans també té un fort component local i una prova d'aquesta realitat és l'existència de diverses xarxes en entorns comarcals o més amplis que apleguen centenars d'autors de blogs. Una de les veteranes d'aquestes comunitats és la penedesfera, que ha organitzat per tercer any una trobada presencial que enguany té lloc a Vilanova i la Geltrú.

Actualitzat
La penedesfera és una xarxa activa que supera els 700 membres, amb persones que escriuen blogs o emeten missatges a Twitter. S'han posat d'acord amb l'Institut d'Estudis Penedesencs i han actuat com a grup de pressió des d'internet quan s'ha posat sobre la taula la qüestió de la vegueria.

L'existència d'aquesta xarxa es correspon amb una tendència més àmplia que intenta endreçar l'activitat a la xarxa catalana (anomenada "catosfera") en blogosferes locals. Una blogosfera és un grup de persones que escriuen blogs que creuen que val la pena posar-se d'acord en algunes qüestions amb altres bloguistes de l'entorn o com a mínim defensar punts de vista que parteixin d'aquests àmbits més pròxims.

Espais com la bagesfera, la lleidasfera o els bloguistes pratencs demostren que la participació activa a internet no impedeix l'arrelament a un territori reduït i l'expressió d'aquesta proximitat a través dels materials que s'exposen en els blogs.

A l'osonosfera, per exemple, hi ha anotats uns dos-cents bloguistes mentre que n'hi ha una setantena que s'han inscrit a la bagesfera. L'ebresfera ha passat dels vint blogs inicials als quasi tres-cents actuals. La maresmesfera va néixer com un grup de Facebook i ara supera els 200 membres.

La vitalitat de totes aquestes agregacions contribueix a estendre l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i demostra al mateix temps que els internautes més actius se senten còmodes amb una certa identificació de caràcter local.

Estudi de la xarxa catalana

Al web dels Premis Blocs Catalunya, que organitza Stic, hi ha una llista completa d'aquestes esferes amb els seus enllaços, així com d'altres agrupacions de blogs que responen a una iniciativa empresarial, per crear un paquet de blogs verticals (conjunt de blogs temàtics d'intenció comercial) com ara Estol.cat. Justament, Stic prepara un estudi sobre les xarxes de bloguistes catalans que es donarà a conèixer la tardor que ve.

Una altra prova que aquestes agrupacions locals són objecte d'una atenció destacada és que aquestes terceres jornades de la pendesfera han comptat en l'acte inaugural amb l'alcalde vilanoví, Joan Ignasi Elena, i el president del Parlament, Ernest Benach.

La pendesfera, que té d'impulsor principal el bloguista Daniel Garcia Peris, es pot seguir via Twitter.
Anar al contingut