Una dona entrega un gos a l'associació Benawara, a La Palma (Reuters / Juan Medina)

Centenars d'animals s'acumulen als albergs de La Palma després de l'erupció del volcà

A més dels que s'han perdut, hi ha gossos i gats que no poden tornar amb els amos perquè no tenen lloc per fer-se'n càrrec, així com gallines, vaques o rucs de granges afectades pel Cumbre Vieja

Moltes de les persones de La Palma que han hagut d'abandonar casa seva per culpa del volcà tenien animals domèstics. Se n'han recuperat uns quants, però n'hi ha centenars que encara no han pogut tornar amb els propietaris.

Hi una uns 830 animals recollits entre un alberg que hi ha a l'IES Eusebio Barreto de Los Llanos de Aridane i el recinte firal d'El Paso. A més de les protectores que treballen a l'illa, també hi ha cases d'acollida de particulars que s'han ofert a tenir cura dels animals temporalment.

Hi ha gats, gossos i altres mascotes i sobretot molts animals de granja. En una illa rural, gairebé cada casa té animals, com gallines, cabres o vaques.

Rucs, gallines, porcs, cabres i ovelles es refugien del volcà a El Paso (EFE / Ángel Medina)

En el cas dels animals domèstics, es troben que molts amos no tenen ara espai per fer-se'n càrrec, com li passa a Saray Leal, desallotjada del barri de Todoque. Els dos gossos que té son, de moment, a l'alberg i explica que "estan molt nerviosos, però no els puc tenir en una caravana on visc amb dues persones més".

Els voluntaris també recullen menjar i medicaments per als animals i s'estan fent entrevistes per trobar persones que en pugui tenir cura.

En el cas dels animals de granja, també n'hi ha que s'han de refugiar perquè "no poden respirar amb tota la cendra i el fum que hi ha en llocs pròxims al volcà", com explica Antonio Manuel González Acosta, un dels voluntaris que els donen menjar.

L'Ajuntament d'El Paso ha acondicionat una zona on es fa normalment la fira de bestiar per acollir-hi els animals de les zones evacuades.

La Fundació Franz Weber ha denunciat que les asseguradores "només accedeixen a pagar si els animals moren i això és una catàstrofe per als ramaders i un atemptat contra els animals", segons el director de la fundació, Leonardo Anselmi.

Des de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca canària han anunciat que es destinaran 200.000 euros per a les explotacions evacuades i per adaptar les granges que acullen els animals que han estat traslladats.

La plataforma animalista Leales.org ha denunciat que l'últim paquet d'ajudes anunciat pel govern espanyol, de més de 200 milions, no inclou mesures d'ajuda als animals.

Anar al contingut