TV3 i Catalunya Ràdio, els mitjans més plurals, segons el CAC
TV3 i Catalunya Ràdio, els mitjans més plurals, segons el CAC
Sant Joan Despí

"Censura" o "esperpent", reacció dels periodistes a la decisió de la Junta Electoral

Els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio denuncien l'"atac contra la llibertat d'expressió" i comparteixen les reflexions del vot particular a la resolució de la Junta Provincial

RedaccióActualitzat

"Als nostres informatius no es prohibeix ni s'imposa cap de les paraules que la Junta Electoral sí que prohibeix i imposa". Aquest és un dels arguments que els consells professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio posen de manifest en el comunicat de rebuig a les noves prohibicions ordenades per la Junta Electoral als mitjans públics, de cara al 10-N.

Als "presos polítics" i l'"exili" s'han afegit aquest cop "Consell de la República" i "Assemblea de càrrecs electes", que la Junta Provincial considera que s'associen amb el "procediment del procés".

Els consells professionals remarquen la Junta "no s'ha pres la molèstia d'obrir el diccionari" i denuncien "l'esperpent" de veure com jutges i juristes decideixen "les paraules que podem dir, les que no podem dir, i les que podem dir si les diem com a ells els agrada que siguin dites". L'organisme s'ha pronunciat arran d'un recurs de Ciutadans.

Tot plegat, diuen, suposa un "atac contra la llibertat d'expressió" i contra "el dret a rebre i comunicar informació sense censura de cap mena". Pels professionals dels mitjans públics, es tracta d'un acte de "censura prèvia":

"Ens sembla delirant la resolució de la Junta, que constitueix un intolerable acte de censura prèvia sobre un mitjà públic i sobre el seu discurs. No faran una societat millor suprimint paraules."

En el comunicat, es pregunten si la Junta Electoral pot arribar a "compilar un diccionari de paraules a censurar, si del que es tracta és de treure de circulació les que afavoreixen candidatures que les reivindiquen". Recorden que consideren el públic de TV3 i Catalunya Ràdio "com a persones adultes amb criteri i capacitat de discernir".

La nota recorda que la resolució de la JEC obliga a afegir "autodenominat" a les expressions "Consell de la República" i "Assemblea de càrrecs electes", un criteri que, pels periodistes, no té cap justificació:

"Diu la resolució -i hi estem plenament d'acord- que el Consell per la República i l'Assemblea de Càrrecs Electes són "órganos no oficiales que no tienen relación con las instituciones democráticas vigentes".

Si "no oficials" vol dir que no formen part de l'estructura administrativa que adopta el poder constituït, tampoc són "oficials" un partit polític, un club de futbol o una agrupació de jutges. Així, doncs, tindrem: l'autodenominada Candidatura d'Unitat Popular, l'autodenominat Lleida Esportiu i l'autodenominada Associació Professional de la Magistratura."

El text també recorda que la JEC ha errat en el nom del "Consell de la República", perquè el nom oficial és "Consell per la República".


Comunicat dels consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio by Moderador Noticies Web on Scribd


A més dels consells dels mitjans públics, també el Col·legi de Periodistes i el Grup de Periodistes Ramon Barnils han denunciat la "censura" i "atac frontal" de la Junta Electoral.

 

 

"Reflexions semblants" al vot particular de la Junta Electoral

El comunicat dels professionals de TV3 i Catalunya Ràdio esmenta el vot particular que hi ha en la resolució de la Junta i diu que fa unes "reflexions semblants" a les dels representants dels periodistes de la CCMA.

Aquest vot, del vocal Marc Marsal i Ferret i publicat en català, recorda que "encara no s'ha procedit a publicar les candidatures" pel 10N i, per tant, "no es pot saber si determinats missatges coincideixen amb determinades candidatures". La denúncia, afegeix, és "prematura i preventiva".

Sobre l'afegitó d'"autodenominades", considera que "no afegeix res al criteri de neutralitat periodística" sinó "més aviat a la inversa", perquè "introdueix un biax en relació a unes organitzacions i no en relació a d'altres". És a dir, que totes les entitats o organitzacions són "autodenominades" perquè "trien la seva dominació".

El vocal defensa també la validesa de l'expressió "president a l'exili", pel fet que en català és "habitual" referir-se als expresidents com a presidents i que, segons el diccionari de l'IEC, "exili" no està restringit a motius polítics.

En quart lloc, recull el dictamentdel Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU, que va denunciar la vulneració de la presumpció d'innocència de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras i que se'ls va detenir per l'exercici de drets fonamentals com el de participació política o llibertat d'opinió.

Com conclusió, argumenta que la prohibició dels termes "presos polítics" no té fonament i pot posar en risc el dret de rebre una informació "veraç i neutral":

"El que podria resultar contrari a la neutralitat dels mitjans informatius (que també implica ajustar-se a la veracitat de les informacions per molt que aquestes puguin ser contradictòries a determinades veritats establertes judicialment, però que poden ser objecte de crítica i de recursos), és deixar d'utilitzar l'expressió 'presos polítics'".

 

La Junta Electoral prohibei... by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

 

ARXIVAT A:
Tv3Catalunya RàdioEleccions generals 2019-10NProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut