Encara massa incerteses a una setmana d'iniciar-se el curs escolar (EFE / Biel Aliño)

Celaá diu que el lloc "més segur" és l'escola i Bargalló admet problemes amb les ràtios

El conseller reconeix que un 30% dels centres no compleixen les ràtios i no descarta contractar més docents i ampliar espais

Falta una setmana perquè comenci el curs escolar a Catalunya i es manté la incertesa encara en molts aspectes del nou curs, les mesures de prevenció, les ràtios i els tipus d'ajudes que rebran les famílies des alumnes que hagin de fer quarantena. Mentre que la ministra Celaá no concreta cap mesura més enllà que l'escola serà el "lloc més segur", el conseller Bargalló reconeix que un 30% dels centres no compleix les ràtios, però assegura que la setmana que ve s'aplicaran solucions, ja sigui amb més espais o més docents.
 

L'escola: "el lloc més segur"

L'escola serà un espai segur a partir del 14 de setembre. Aquest és el missatge que ha volgut deixar clar la ministra d'Educació, Isabel Celaá, en declaracions al programa "El Suplement", de Catalunya Ràdio

"No hi ha risc zero, ni fora de l'escola ni dins, això és una cosa que estem obligats a interioritzar, però l'espai més segur per als nostres fills, adolescents i joves en aquest moment serà l'escola."
"Vull dir a les famílies que no hi haurà un espai més segur que el de l'escola i per tant que portin els seus fills i filles amb tranquil·litat a l'escola perquè hi estaran ben cuidats."

 

la ministra d'Educació, Isabel Celaá (Europa Press / Óscar Cañas)

"La conciliació no depèn d'Educació"

Celaá ha reconegut que encara no tenen una resposta clara sobre amb quin tipus d'ajudes comptaran els pares d'alumnes que hagin de fer quarantena sense tenir una PCR negativa i ha sigut molt més ambigua que en setmanes anteriors. Només ha recordat que la tasca de la conciliació familiar no és competència d'Educació.
 

Solucions per complir les ràtios

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha calculat que un 30% dels grups d'alumnes a les escoles públiques -a infantil, primària i secundària- incompleixen les ràtios d'un màxim de 20 nens per aula, a 9 dies per començar el nou curs. El conseller, en una entrevista al programa "Via lliure" de RAC1, ha assegurat que la setmana que ve s'aplicaran mesures per solucionar-ho, amb més espais i sense descartar posar més docents.

"Els centres no saben com resoldre-ho o ho estan resolent en aquests moments. Dilluns o dimarts estarem en disposició de dir on s'hauran de fer finalment actuacions extraordinàries."
"Els espais alternatius els vam buscar al juny amb els ajuntaments i en tenim a tots els municipis. Aquesta setmana decidirem si cal utilitzar-los. Moltes direccions d'escoles prefereixen espais dins del centre."
"En cas que sigui necessari, es contractaran més professors. Però no és la solució en tots els casos."

Tot i això el conseller ha afegit que "el principal problema no és la ràtio, sinó que els grups siguin estancs. Que els grups estables i les mesures de seguretat siguin constants. Això és el més important". En aquest sentit Bargalló ha donat nous detalls de la represa del curs, com ara sobre l'ús de la mascareta, que es regularà en funció del risc de contagi del municipi, setmana a setmana.

"Hauran de dur mascareta a l'aula tots els alumnes a partir dels 6 anys en aquells municipis que no estiguin en verd (en els mapes de risc). Això ho revisarem setmana a setmana."

 

El conseller d'Educació, Josep Bargalló (Europa Press / Govern)

 

Pel que fa a les extraescolars, el conseller ha defensat que "són necessàries, més que mai", però ha afegit que, sobre les activitats esportives, encara s'han de definir els protocols. "Això depèn de l'Estat, perquè hi ha competicions intercomunitàries".

El conseller també ha advertit la Fiscalia que vagi "amb molta cura" a l'hora de perseguir l'absentisme provocat per la Covid-19.

"Cada any hi ha famílies que no porten els fills a l'escola, però enguany seran moltes més per l'efecte coronavirus. Volem fer un primer pas d'explicar i convèncer."
"L'acció punitiva hauria de ser l'última i no ens pertoca a nosaltres, sinó a la Fiscalia."

 

 

ARXIVAT A:
Educació MenorsCoronavirus Josep Bargalló
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut