El coordinador general de CDC, Josep Rull, després d'haver-se reunit amb Mas.
El coordinador general de CDC, Josep Rull, després d'haver-se reunit amb Mas.
Barcelona

CDC es queda sola en la defensa d'una llista conjunta pel "sí-sí" en les trobades amb Mas

Josep Rull i Jordi Turull han tancat la ronda de contactes que aquest dijous ha mantingut Artur Mas amb els líders dels partits favorables al dret a decidir

RedaccióActualitzat

Els dirigents de CDC Josep Rull i Jordi Turull han estat els últims de la ronda de trobades que aquest dijous ha tingut el president de la Generalitat, Artur Mas, amb els líders dels partits favorables al dret a decidir. El coordinador general de Convergència i el portaveu del grup de CiU al Parlament s'han inclinat per unes eleccions plebiscitàries i aposten per negociar una "llista conjunta de país" amb Esquerra Republicana.

"Les formacions polítiques es presentarien amb un únic punt del programa electoral, seria la candidatura del 'sí-sí'", ha dit Rull, que creu que aquesta candidatura única "és el millor argument per mobilitzar la gent". El número dos de CDC, però, no ha especificat quan haurien de ser les eleccions on concorreria aquesta llista conjunta. De fet, ha apuntat que aquesta és "l'última pregunta que cal formular".

En un gest poc habitual, Mas s'ha reunit per separat amb Convergència i Unió. Abans de trobar-se amb Rull i Turull, ho havia fet amb el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler. Els democristians s'han mostrat partidaris d'"esgotar la legislatura", encara que "no de qualsevol manera" ni a "qualsevol preu".

Qui tampoc vol eleccions és ICV-EUiA. Joan Herrera i Joan Mena han comunicat al president de la Generalitat, Artur Mas, que no acceptaran unes eleccions com a mètode per substituir la consulta. Herrera ha dit que és partidari "que la legislatura s'esgoti per canviar les polítiques" i ha reclamat a Mas que dugui a terme una estratègia estatal i internacional "més activa" a la recerca de nous aliats que donin suport a un referèndum.

ERC, en contra de la llista conjunta

Els cants de sirena de Convergència per una llista conjunta no han fet canviar d'opinió Esquerra Republicana. El president republicà, Oriol Junqueras, continua apostant per presentar-se als comicis sense Convergència, però ha assegurat que "hi ha hagut clima d'entesa" i ha mostrat sintonia pels passos a seguir després del 9-N. Junqueras, que ha encetat la ronda de contactes que ha fet Mas aquest dijous, ha explicat que preveu una nova trobada després del 24 de novembre, el dia en què Mas presentarà públicament el seu full de ruta.

Esquerra no votarà els pressupostos de 2015 perquè considera que són uns "pressupostos inviables" per les condicions d'extrema austeritat que, ha dit, l'Estat condemna a Catalunya. D'aquesta manera, el PSC esdevé la principal alternativa de Mas per aprovar els comptes. El seu primer secretari, Miquel Iceta, ha dit que, segons el PSC, "no correspondria" avançar les eleccions i ha negat haver negociat els pressupostos amb el president de la Generalitat.

En canvi, qui sí que ha secundat l'opció d'ERC és la CUP, que vol la convocatòria immediata d'eleccions constituents per avançar cap a la "república catalana". Als passadissos del Parlament, David Fernàndez ha assegurat que la CUP "mai" anirà en una llista unitària amb CiU perquè no comparteix les seves polítiques socials. "La CUP aposta per una llista àmplia i unitària, però des de l'esquerra transformadora, radical i alternativa."

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut