Barcelona

El full de ruta preveu la independència en un termini de 18 mesos si hi ha victòria sobiranista el 27-S

CDC, ERC, Reagrupament, ANC, Òmnium i l'AMI signen el full de ruta unitari per després de les eleccions al Parlament del mes de setembre

Actualitzat

CDC-Reagrupament, ERC, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència han signat aquest dilluns el preacord de full de ruta unitari del procés sobiranista. El document signat té l'objectiu d'establir el camí posterior a les eleccions del 27 de setembre, en cas de victòria de les formacions independentistes.

El document signat per partits i entitats sobiranistes parla obertament d'eleccions plebiscitàries i independència, a més de fixar terminis per a la transició nacional. Convergència Democràtica, Esquerra i les entitats sobiranistes han acordat que portaran un punt programàtic per als comicis que parli clarament d'independència. D'aquesta manera, les candidatures deixaran clar "que votar-les suposa un pronunciament favorable a la independència de Catalunya" i el resultat de les eleccions "serà de lectura fàcil i inequívoca per a tothom".

La transició cap a la independència

En cas que s'assoleixi una majoria suficient al proper Parlament, el document preveu 18 mesos de negociació amb l'Estat i les institucions internacionals durant els quals s'aniria desplegant el procés constituent. Durant aquest any i mig, el Parlament haurà d'impulsar una declaració sobiranista i els diputats tindran deu mesos per redactar una nova Constitució, un procés en el qual podran participar-hi de manera directa els ciutadans a través de la Convenció Constitucional Catalana.

Una altra funció en aquest període de transició serà crear i posar en marxa les estructures d'estat "necessàries". Entre aquestes estructures d'estat, el document cita la hisenda pròpia, la seguretat social catalana, l'acció exterior, la transitorietat legal i la transició d'infraestructures energètiques. Per ajudar en aquests processos, el president Artur Mas va anunciar a mitjans de febrer la creació de dos comissionats per reforçar la transparència i les estructures d'estat. A més, tres experts proposats per Esquerra assessoren el govern en el desplegament d'aquestes estructures d'estat.

Finalment, es preveu un referèndum sobre la nova Constitució i la convocatòria de noves eleccions. Una victòria del "sí" en el referèndum culminaria la transició i permetria la proclamació de la independència. Després, es convocarien noves eleccions per escollir un nou Parlament i negociar "les noves formes de relació amb l'estat espanyol i la UE".

Mas convida la resta de forces sobiranistes a sumar-s'hi

Aquest document és un preacord que es convertirà en acord quan Mas convoqui les eleccions del 27 de setembre i, per tant, els partits firmants l'incorporin als seus programes. El president ha convidat la resta de forces sobiranistes a sumar-s'hi perquè el repte i les dificultats amb què es trobaran seran moltes. "Quan tens algú molt fort davant teu i que està disposat a utilitzar la seva força, tu has d'unir totes les forces possibles que tinguis i les has de sumar totes i això és el que de vegades ens costa de fer a Catalunya, i ara tenim una gran oportunitat i sobretot tenim una gran responsabilitat", ha manifestat el cap de l'executiu des de Puigcerdà.

Sense EUiA ni MES

En aquest pacte no hi figuren ni Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) ni Moviment d'Esquerres (MES), que formaven part del principi d'acord que es va anunciar el 13 de març. EUiA, que inicialment havia mostrat la seva conformitat amb el full de ruta, rebutja el caràcter plebiscitari del 27-S i reclama que s'acordi un referèndum d'autodeterminació, a més de voler sumar-hi els federalistes. Després que es fes pública la signatura, el coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, ho ha qualificat de "punyalada per l'esquena" a la Taula de Partits per l'Estat Propi. Nuet ha avisat que no participaran "en un full de ruta dissenyat per als interessos electorals de CiU i ERC".

Paral·lelament, els partits i les entitats signants mantenen negociacions obertes amb l'escissió dels socialistes Moviment d'Esquerres, que acabarà de fixar la seva posició política en un consell polític el proper 17 d'abril.

Ni Iniciativa per Catalunya ni Unió Democràtica han participat a les negociacions d'aquest full de ruta. Els ecosocialistes, que aposten per un estat català sobirà dins d'una Espanya plurinacional, van definir el preacord com una "estratègia electoral que no porta enlloc". Unió no es pronunciarà fins després de consultar les seves bases el 14 de juny.

Per últim, la CUP, un partit independentista que no va signar el preacord de fa dues setmanes, va aprovar el cap de setmana passat un full de ruta amb una DUI i un programa "d'emergència social".

Els signants tenen l'objectiu de "sumar noves organitzacions mantenint el respecte absolut als seus processos de debat intern", segons informa l'agència EFE.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut