Barcelona

CDC anuncia que "el projecte polític de la federació de CiU s'ha acabat"

El coordinador general de CDC, Josep Rull, afirma que la separació d'Unió s'ha de fer "sense dramatismes" i que es tracta d'un "camí sense retorn"

RedaccióActualitzat

CDC ha anunciat que "el projecte polític de la federació de CiU s'ha acabat". Ho ha explicat el coordinador general de CDC, Josep Rull, en una compareixença informativa després de la reunió de la direcció convergent d'aquest dimecres a la nit. Ha dit que la separació entre CDC i Unió Democràtica s'ha de fer "sense dramatismes". "Volem que sigui un procés de separació amistosa", ha dit. Tot plegat passa després que Unió va retirar els seus tres consellers del govern i va rebutjar l'oferta de Convergència per sumar-se a una llista independent de cara a les eleccions catalanes del 27 de setembre.

El coordinador general de Convergència, acompanyat de la dirigent del partit Mercè Conesa, ha afirmat que es tracta d'un "camí sense retorn" i que la ruptura no és imputable a CDC. Ha subratllat que Convergència anirà als comicis sense Unió: "Aquestes eleccions del 27 de setembre han de servir per fer el referèndum que no ens van deixar fer", ha afirmat Rull, que ha remarcat que "ja no hi haurà més reunions dels òrgans de direcció" de les dues formacions. "Això va de veritat. Les eleccions seran plebiscitàries. Volem que Catalunya sigui un estat", ha assegurat el dirigent de CDC.

Josep Rull ha explicat que "a partir d'ara podrem col·laborar amb UDC com fem amb d'altres formacions polítiques". Ha indicat que s'ha arribat a aquesta situació perquè hi ha una "discrepància política de fons" entre els dos partits. "Donem per acabada una etapa i n'obrim una altra", ha sentenciat el dirigent de CDC. Sobre el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida al Congrés, Rull només ha dit que "les coses no seran com eren fins ara".

A partir d'ara "defensarem qüestions diferents, per tant és bo i positiu aclarir els projectes de cara als ciutadans, perquè sàpiguen què votaran, ha explicat Rull, que ha destacat que CDC té un projecte "molt clar", que és el compromís "insubornable" de treballar perquè "Catalunya sigui un estat i que aquest sigui independent."

Mas anunciarà dilluns els canvis al govern

L'endemà de saber-se que els tres consellers d'Unió abandonaran el govern després de l'ultimàtum de CDC, el president de la Generalitat, Artur Mas, havia avançat abans en la sessió de control del govern que dilluns anunciarà els noms dels futurs consellers i que serà una "substitució ràpida" per garantir l'estabilitat de l'executiu. Ha dit que no ho farà ni avui ni demà per deferència amb el Parlament, on se celebra sessió plenària.

Abans de la sessió de control d'aquest dijous, el president Artur Mas s'havia reunit al Parlament amb el coordinador general de CDC, Josep Rull; amb el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i amb el secretari general adjunt de CiU, Lluís Corominas. Aquesta trobada arriba l'endemà que el comitè executiu de Convergència Democràtica es va reunir al vespre per analitzar la decisió d'Unió d'abandonar el govern de la Generalitat. Artur Mas va reunir d'urgència la direcció del partit per deliberar l'estat de les relacions amb Unió Democràtica.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut