Barcelona

CCOO critica que la reforma laboral no crea ocupació i fomenta la temporalitat "abusiva"

La reforma laboral no ha servit per crear ocupació, i continua havent-hi molts contractes temporals. Així ho veu Comissions Obreres de Catalunya, que ha fet balanç del primer mig d'any d'aplicació de la reforma. Segons el sindicat, del gener al juny es van registrar un total de 203.736 contractes, mentre que a partir de l'entrada en vigor de la reforma, el 16 de juny, se n'han registrat fins al novembre 190.026, i ha fomentat la temporalitat "abusiva".

Actualitzat
La secretària de socioeconomia de CCOO, Cristina Faciaben, ha explicat que la contractació temporal ha crescut en comparació amb el primer semestre a partir del juliol, quan més del 91% dels contractes van ser temporals tenint en compte que és un mes marcat per l'estacionalitat.

Faciaben ha sostingut que la modalitat de contracte de foment de la contractació indefinida, impulsat per la reforma laboral, ha fracassat malgrat les bonificacions que comporta perquè "les empreses que basen la seva competitivitat en els baixos costos laborals prefereixen la contractació temporal".

La contractació indefinida per a persones amb discapacitat té un caràcter residual, mentre que és el contracte ordinari indefinit el més utilitzat per les empreses que aposten per l'estabilitat laboral, de manera que Faciaben ha argumentat que les bonificacions no són un instrument útil per crear ocupació en general ni per a col·lectius prioritaris, com joves i majors de 45 anys.

En concret, els joves no s'han vist beneficiats per les bonificacions a empreses per fer més atractius els contractes de formació i l'impuls de la modalitat de pràctiques, que no han suposat més inserció de les persones amb edat compresa entre els 16 i els 30 anys.

Pel que fa als expedients de regulació d'ocupació (ERO), Faciaben ha explicat que s'ha produït una caiguda de la modalitat de rescissió i suspensió i un increment dels EROs de reducció de jornada, el que ha qualificat de positiu perquè aquesta última modalitat no suposa "pèrdues de llocs de treball immediates".

No obstant això, ha advertit de la tendència continuada de presentació d'EROs per part de les empreses, i ha explicat que molts dels expedients de suspensió acaben sent d'extinció en una gran proporció i que és possible que els EROs de reducció de jornada passin a ser també d'extinció.

Segons Faciaben, els aspectes més "lesius" de la reforma proposada per Zapatero són l'abaratiment de l'acomiadament i la no-penalització del contracte temporal. Així, ha argumentat que la nova legislació no ha creat ocupació ni ha reduït la temporalitat abusiva, així com tampoc ha acabat amb la dualitat contractual com a conseqüència de "haver fet les coses precipitadament".

A més, arran de l'entrada en vigor de la reforma laboral, el sindicat preveu un increment important de la despesa del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) per l'ampliació del nombre d'empreses que es puguin acollir a aquests ajuts.
Anar al contingut