El teletreball, en el punt de mira sobretot durant la pandèmia, genera dubtes legals i nova jurisprudència (ACN/Marta Casado)
Càceres

Caure a casa mentre es teletreballa és un accident laboral, segons una sentència judicial

La mútua s'hi oposava, en considerar que la teleoperadora no havia caigut davant de l'ordinador sinó quan tornava del lavabo

Redacció/Agències

Un jutjat de Càceres, a Extremadura, ha donat la raó a una treballadora que va caure a casa mentre treballava i ha decidit que es tracta d'un accident laboral. Des de la pandèmia, la teleoperadora ha fet la feina sense desplaçar-se, davant de l'ordinador personal.

La sentència recull que el 8 de març del 2022 es va aixecar per anar al lavabo. Quan en va sortir per reprendre la feina, va ensopegar al passadís. En caure a terra, es va fer un traumatisme en un colze i al costat dret del cos.

El jutge diu que anar al lavabo "per atendre una necessitat fisiològica" també és una "constant durant la jornada laboral". Per tant, passaria en qualsevol "oficina, fàbrica o botiga" i resol que no es tracta de cap interrupció de la jornada.

La mútua de l'empresa al·legava que no es podia considerar que el domicili de la treballadora fos el "lloc de treball" i que, per aquest motiu, l'empleada no estava protegida per la mateixa normativa que si es trobés presencialment en una oficina de la companyia.

També s'hi oposava perquè no havia caigut davant de l'ordinador, però la sentència deixa clar que anar al lavabo no es pot considerar una interrupció de la feina.

La sentència recull un exemple del que sí que es consideraria interrupció de la feina: "La situació de qui, en temps de feina i a la cuina de casa, es tallés accidentalment amb un ganivet".

El magistrat ha conclòs que no es tracta de concedir avantatges als qui teletreballen, però que "es busca evitar-ne la desprotecció". La sentència no és ferma i es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura.
 

Una diferència de sou substancial

La diferència entre el que es cobra en un accident laboral i un que no ho sigui és notable.

En el primer cas, es manté un 75% del sou des de l'endemà de la baixa. Si és un accident ordinari, el treballador cobra el 60% a partir del quart dia de baixa. Es converteix en el 75% al cap de 21 dies.

 

ARXIVAT A:
JudicialDrets laboralsTeletreball
Anar al contingut